Avancerad flygning (AVA)

För information och anmälan till AVA-kurs kontakta Magnus Lundell (magnus_lundell@hotmail.com)

Avancerad flygning – något för dig?Bulldog
Avancerad flygning ska inte uppfattas som något för supermänniskor. Om du är fullt frisk och har ett Private Pilot Licence (PPL) kan det vara värt att prova på. Kanske finner du ett nytt nöje i flygning, ett alternativ till att ligga i varvet eller ta en stjärtsväng bara för att hålla uppe flygtrimmen. Ett betydligt roligare alternativ dessutom.

Utbildning i avancerad flygning
Utbildning i avancerad flygning leder till ökad flygskicklighet och därmed till ökad flygsäkerhet. Ett pass innehåller alla delar som ett vanligt flygpass – planering, start, stigning, planflykt, plané och landning. Därtill kommer en stunds obeskrivlig tredimensionell flygglädje. Du lär känna dina och ditt flygplans begränsningar.

GrundutbildningenLoop
Grundutbildningen omfattar minst 5 timmars avancerad flygning varav cirka 4 DK och 1 EK. Tillkommer gör flygning till och från övningsområdet och stigning upp till lämplig höjd. Man bör räkna med att en kurs i avancerad flygning tar ca: 9 tim  flygtid i anspråk. Nio grundmanövrar ingår där de flesta förmodligen stött på de fyra första i PPL-utbildningen; Rak stall, Stall i sväng, branta svängar och vingtippningar. Lazy eight, eller gungor, är en övning där du “ritar” en liggande åtta med nosen, en chandelle, eller brant stigande sväng, är just en brant stigande 180-graderssväng med maximal höjdvinst där det gäller att att flyga rent inom ett stort fartregister. Loopingen är kanske den första manövern man tänker på när man talar om avancerad flygning. Den är dock en av de enklare övningarna, efter att ha samlat lite fart är det bara att dra i spaken tills man är på rätt köl igen. Dock krävs det lite mer arbete för att få den att bli rund och se bra ut. Lagom belastning i början är cirka 4,0 g. När man närmar sig toppen ska belastningen minska och på toppen ungefär 1,0 g. Då nosen börjar peka nedåt igen tas spaken bakåt igen. Vid Bulldogupptagning ska belastningen återigen vara cirka 4,0 g. Rollar finns i flera varianter: tunnelroll, rak roll, topp- och halvroll. Under utbildningen görs eventuellt så kallad skolroll där nosen tas upp cirka 10 grader innan själva rollen, detta för att nosläget ska vara ungefär vid horisonten efter avslutad manöver utan att alltför myckat arbete måste göras med sidrodret. Samtidigt undviks negativ belastning i början. Vid rak roll måste både fotarbete och spakrörelser vara betydligt mera aktiva under manövern om man ska lyckas komma runt på ett snyggt sätt och med bibehållet nosläge. Topp- och halvroll är en kombination av en halv roll och en halv looping, topprollen börjar med loopingdelen och halvrollen avslutas med dito. Spinn kan bli resultatet av oren flygning i låg fart. Vanligt är att piloten korsar rodren då landningsvarvet är felaktigt upplagt – extra farligt eftersom höjden då är låg. Vid spinn är båda vingarna överstegrade, dock har den ena högre fart och därmed lägre anfallsvinkel vilket orsakar planets roterande.

Teori och praktik Magnus
Utbildningen består av en teoridel och en praktisk del. Teoridelen består av två olika delar, onlinekurser via Flygcert.com samt klassrumsundervisning i samband med flygning. Teoridelen kostar 2300 kr. När läraren anser att du har färdigheten att flyga avancerad flygning på ett säkert sätt och kan de teoretiska delarna bakom det hela får du din AVA-behörighet. När du väl är färdig har du behörighet att utöva avancerad flygning på den typ du är utbildad på. För övriga typer krävs speciell inflygning. När det gäller passagerare ges generellt tillstånd för personer som har eller har haft eget flygcertifikat. För andra passagerare måste ansökan göras om passagerartillstånd hos Transportstyrelsen. Detta tillstånd gäller sedan för dig och ditt certifikat, alltså inte för en specifik passagerare eller ett specifikt tillfälle.

Text: Magnus Lundell
Bilder: Daniel Karlsson

 

Comments are closed.