Almedalen

11403427_10207231965502141_8389159665689214318_nFör en vecka sedan så besökte jag Flygets Dag på Almedalsveckan. Det var en mycket trevlig resa i kanonfint väder. Vi startade tidigt på morgonen för att hinna till föreläsningarna. Det blev lite förseningar då loggboken till SE-KII hade försvunnit, men till slut så hittade vi den i väskan i flygplanet.

På med flytvästar och in med en livbåt i bagageutrymmet, sedan så fick vi utflygning raka vägen mot Visby. Över på Östgöta Kontroll och stigning till 5000 ft. Mycket fint väder med sikt nästan över till Gotland när vi passerade kusten. Landning på Visby flygplats och parkering vid flygklubben. Jag fick då reda på att de fortfarande hade lediga rum till uthyrning för 300 kr/natt, något som kan vara värt att utnyttja kommande besök. Vi hade ett rum bokat i centrala Visby, så vi förankrade KII för natten och gick in till staden. Cyklar för utlåning vore bra. Det ska vi se till att fixa till vår flygklubb framöver så att besökare kan låna dem vid behov…

11666039_10207231965542142_3474957442143486400_nAlmedalsveckan är intressant att besöka. Frågan är vilka det är som är mottagare av politikernas och lobbyingorganisationernas budskap? Det verkar i varje fall vara mest reportrar som tycker att en vecka på Gotland mitt i sommaren är ett trevligt tillfälle för att skriva ett politiskt reportage.

Flygets Dag eller Aerospace Almedalen anordnas av ett antal aktörer med East Sweden, Aerospace Cluster Sweden och NuLink i spetsen.

En mycket intressant presentation var om “Flygets betydelse för BNP och sysselsättning i Sverige och Europa“. Väl värd att studera för att ha bra argument när det uppstår diskussioner.

11698658_10153013074813014_1689373350345563988_nDet talas allt för ofta enbart om flygets miljöpåverkan utan att väga in de fördelar som flyg innebär. Snabba transporter av viktiga/dyra material samt persontransporter som ökar samarbetet med omvärlden. För att inte tala om all turism, något som många länder i tredje världen faktiskt lever av.

Hor viktigt är flyget för dagens samhälle? Jag blev själv påverkad av det stora vulkanutbrottet på Eyjafjallajökull för några år sedan som stoppad all flygtrafik i norra Europa. Resultatet blev kaos när resenärer skulle bokas in på annan transport. Jag satt på tåg i nästan två dygn för att komma hem till Sverige. Det var helt slut på hyrbilar när vi kom till Helsingborg och folk försökte muta personalen på hyrbilsfirman för att få tag på någon reservbil. Läs den här intressanta artikeln på Wikipedia om påverkan på flygtrafiken. Denna händelse bevisar tydligt hur beroende samhället är av flygtransporter.

Jag lyssnade också på Maria Ågren, VD på Transportstyrelsen. Hon pratade om risken för utflaggning och att Transportstyrelsen skulle arbeta för att sänka myndighetskostnaderna samt vara transparenta för vad dessa kostnader består av. Hmm… det är kanske dags att skicka ett nytt brev till Transportstyrelsen. När LFK gjorde det för två år sedan för att få reda på varför simulatorcertifieringen höjts från 7500 kr/år till 35000 kr/år fick vi aldrig något svar. Men med utlovad ökad transparens så kanske  vi nu skulle få svar på denna fråga. Utflaggning är ett reellt problem för svenskt flyg. Det är bara att titta i vår klubb. Det börjar öka med medlemmar som skaffar utländskt certifikat och som väljer att behålla sina flygplan i utländska register. Vi har i klubben reducerat våra verksamhetstillstånd och lämnat in AOC, CAMO och Part F verkstad. Det enda vi har kvar just nu är vårt ATO för att bedriva skolning. Men varför inte lägga alla svenska flygskolor under t.ex. ett gemensamt baltiskt ATO? Vi ser också hur flygtidsuttaget minskar i hela Sverige och kämpar för att vända denna trend. Myndighetskostnaderna måste sänkas och det måste skapas en ökad förståelse för allmänflyget uppe hos beslutsfattarna. Både på politisk nivå och hos Transportstyrelsen.

Slutligen så var jag på en trevlig presentation om förarlösa flygplan. Vi ser mycket som händer just nu och flygtrafiken har råkat ut för ett antal incidenter med små förarlösa flygplan som kommit in i kontrollerat luftrum. Personligen så tror jag mycket på den nya tekniken, men inte att den kommer att ersätta allt flyg på många år. En av anledningarna är att piloten är mycket duktig på att ta hand om oförutsedda händelser. En dator kan göra det den är programmerad för och inget mer. Blir det fel på en sensor så tolkar den omvärlden fel. Ta exemplet med haveriet med Air France Airbus A330 som havererade utanför Brasilien. Felet bestod i att ett pitotrör frusit igen och gav falsk fartinformation till piloten. Ett förarlöst flygplan hade troligtvis reagerat på samma sätt som piloten. Men nu kunde man i varje fall lägga mycket av skulden på piloten och Air France utbildning. Med ett förarlöst flygplan i samma situation hade all skuld hamnat på tillverkaren. Frågan är vilken tillverkare som är beredd att ta detta ansvar? Men för rutinuppgifter som t.ex. inspektion av kraftledningar så har förarlösa flygplan en klar framtid. Frågan är bara hur vi privatflygare ska samsas med dessa? Samma sak med militärflyget. Vi opererar trots allt på ungefär på samma höjder.

Mellan föredragen så blev det givetvis tid över för en glass eller två, lite Saffranspannkaka och smaskiga Lammburgare. Samt ett par timmars latande på en filt vid stranden.

11709498_10153011505513014_3888064138131406720_nAlla medlemmar i klubben borde åka till Gotland lite då och då. Det är ca 1 timmes resa och med SE-KII så innebär det en kostnad på 950 kr, d.v.s. 1900 kr t.o.r. Då kan man dessutom vara 4 personer med lite bagage. D.v.s. 500 kr per person för en resa till Gotland. Det blir inte särskilt billigare med bil och båt! Med bil är det 167 km till Oskarshamn från centrala Linköping. Bilkostnaden blir ca 25 * 16,7 * 2 = 835 kr. Billigaste biljetten med Gotlandsfärjan ligger på 875 kr. Totalkostnaden hamnar på 1710 kr. Då får man dessutom ha i bakskallen att en sådan lång resa kräver något matstopp på vägen vilket ökar resekostnaderna.

För att inte tala om tid.  Det tar 2 h att köra bil mellan Linköping och Oskarshamn om man inte bryter mot hastighetsbestämmelserna. Sedan tar färjeresan ca 3 h. Med tidåtgång för ombordstigning m.m. så får man nog räkna med sex timmar från Linköping till Visby. D.v.s. total 12 h t.o.r att jämföra med 2 h med flygplan!

LFK uthyrningsregler säger att man debiteras minst 2h flygning per 24 timmars period. Men eftersom en resa t.o.r. Gotland tar två timmar så är det helt OK att åka iväg en fredag eftermiddag för att äta middag i Visby, sova över på Hotell och sedan åka tillbaka på lördag eftermiddag.

Vill man stanna en hel helg så kan en tur till Bunge och besöka det lilla flygmuseet där vara en trevlig förlängning på resan för att utnyttja de extra 2h som uthyrningsreglerna kräver.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *