Flygplanskonstruktörer under test

12066054_10208053024508103_8708932716522739137_nDenna vecka har Linköpings skolor höstlov. LFK anordnade därför igår ett öppet hus för ungdomar där vi visade flygplan, presenterade den planerade ungdomsutbildningen och tävlade om en flygtur i en av klubbens PA-28:or.

Dessutom visad Bigglesklubben upp ett av sina radiostyrda flygplan och informerad om deras aktiviteter tillsammans med Linköpingseskadern.

Vi tog upp namn och kontaktuppgifter på de som var intresserade av ungdomsutbildningen och vi kommer att kontakta dem inom kort när vi har vinterns program färdigt.

Tävlingen gick ut på att med tre A4-papper, två grillpinnar och tejp konstruera ett flygplan som skulle flyga så långt som möjligt. En mängd modeller prövades ut och till slut kunde vi kora en segrare. Från början hade vi tänkt oss att de tre första skulle få flyga, men vi beslöt oss att eftersom det var fyra deltagare i tävlingen så kommer alla att få flyga oavsett resultatet. Vi var helt enkelt imponerade över att de satsade så mycket på att vinna.

Flygningen kommer att ske i närtid när föräldrar kan deltaga och givetvis vädret medger en trevlig tur.

Grattis Draken!

saab-j-35-draken-4I helgen fyllde Saab 35 Draken 60 år. Vid invigningen av vårt nya klubbhusområde och Saab Safir Fly-In så firades detta i förskott genom att Swedish Air Force Historical Flight flög över “födelseplatsen” med en SK 35C.

Draken har också en särskild koppling till LFK då förste provflygaren, Bengt Olow, i många år var medlem och styrelseordförande i LFK och chefsdesignern, Erik Bratt, i många år var medlem och styrelsemedlem i LFK.

I LFK medlemmars regi så flyger Erik Bratts Jodel fortfarande och vi försöker att komma ihåg att bjuda på fredag den 13:e tårta, något som instiftades av Erik Bratt.

Drönarkurs på programmet! (Uppdaterad)

Igår genomförde LFK, i samarbete med Drönarakademien, en kurs för drönarpiloter. Detta är ett mycket bra sätt för piloter som befinner sig på marken att förstå hur det fungerar för piloter som befinner sig i luften så att de kan samarbeta på bästa sätt.

Marknaden för förarlösa flygplan expanderar kraftigt. Just nu så ersätter de framför allt helikoptrar för att kunna övervaka och fotografera från höjd. Mycket snart lär vi också se liknande lösningar för övervakning av kraftledningar m.m.

Men den senaste tidens incidenter visar också på att luftrummet kräver samarbete mellan de olika aktörerna. Dessutom krävs förståelse för regelverk och luftrummets uppdelning. LFK levererar detta i ett utbildningspaket bestående av vår Mörkerutbildning som är certifierad som fristående utbildning av Transportstyrelsen och våra kurser i luftrumskunskap som är delar av den certifierade PPL/IR-teorin.

LFK kan ge liknande kurser för företag som är intresserade av att lära sig regelverk och luftrum. Kanske det snart kommer att finnas en heltäckande certifierad utbildning, DPL – Drone Pilot License?

Se videoreportage i Corren.

Uppdaterad 15-10-26, kl 15:30

Nu har ICAO, EU och Transportstyrelsen precis kommit ut med en loggbok för drönarpiloter. Där kallas det för “Remote Pilot Logbook“. Så licensen borde med andra ord heta något i stil med RPL – Remote Pilot License?

Snart börjar höstens IR-utbildning

Namnlös

Nu är hösten här. Regn och drivis. Med andra ord perfekt flygväder för Instrumentflygning! Dessutom en chans att komma upp ovanför molnen och se solen.

Ännu är det inte för sent att anmäla sig till höstens utbildning i Enroute IR och Competence Based IR! Vi har ett par platser kvar på vår utbildning. Är du intresserad, kontakta vår skolchef Jonna så fort som möjligt.

Höstlovsaktivitet!

UntitledVecka 44 är det höstlov i Linköping. Den 28 oktober bjuder LFK in höstlovslediga ungdomar mellan 13-16 år till klubben för att presentera den planerade ungdomsutbildningen och visa flygplan.

Vi kommer att arrangera en konstruktionstävling där ungdomar får designa sitt eget pappersflygplan. Sedan mäter vi tid som den kan hålla sig i luften och sträcka som den kan flyga. De tre första kommer att erbjudas ett flygpass som genomförs vid ett senare tillfälle så att föräldrar och vänner kan få vara med och titta på.

Välkomna!

Plats: Linköpings Flygklubb, Pilotgatan 10 på norra sidan av Linköpings Flygplats.

Tid: 28 oktober 14-16.