Ett haveri för länge sedan

1385639_656699194362519_217248591_nI våras lades en bild på ett havererat flygplan upp på vår Facebooksida. Den fick mig att börja leta i klubbens arkiv.

En bekant till en klubbmedlem hade varit uppe och vandrat på Ottfjället och hittat vraket, men inte lyckats få reda på vad som hänt. Koordinaten för nedslagsplatsen är N 63.19739 E 012.95922.

Jag hittade efter lite letande att SE-EKK var en Beech M23 Musketeer som köptes in till klubben 1965. I SFF arkiv finns följande data:

SE-EKK 
Typ: Beechcraft A23 Musketeer II 
c/n: M-720 
Tillverkad år 1965

Interrimregistrering 1965-03-31 Travelair Scandinavia AB, Norrköping
Registrerad 1965-07-12 Linköpings Flygklubb, Linköping
Haveri 1966-12-16 Ottfjället, Jämtland, markkollision under flygning från Luleå
Avreg 1981-02-09 Totalhaveri.

I vår jubileumsbok “Allmänflyg under 50 år i Linköpings Flygklubb 1933.1983” står följande att läsa:

“1966 skulle få ett sorgligt slut. Den 16 december drabbades LFK av ett haveri med motorflygplan som fick dödlig utgång. Under en flygning från Luleå till Linköping flög SE-EKK under instrumentflygning i mörker in i Ottfjället väster om Östersund. Både de ombordvarande omkom. Orsaken till haveriet förblev okänd, men man antar att en norsk radiofyr stört NDB-fyren o Sundsvall och orsakat en felvisning på flygplanets radiokompass så att färdlinjen blev en annan än den avsedda.”

op_19661219_3Jimmy Dahlström, som hittade vraket, har letat i lokaltidningarna i Östersund och hittat en hel del artiklar om händelsen.

Sammanfattningsvis så kan man läsa i artiklarna att den 16 december klockan 15.20 startade Ingenjör Uno Norrbom och Lantbrukare Ingvar  Hallerfelt från Luleå med beräknad landningstid i Linköping klockan 20.05. Samtidigt så startade även ett annat flygplan från LFK med kurs mot Linköping. Vid 18-tiden hörde Herr Egon Ottehed ett muller samt såg ett ljus vid Ottfjället och kontaktade därför polisen. Vid kontakt med flygledningen så visade det sig att man tappat kontakten med SE-EKK.

Den kände fjällflygaren Gunnar “Spökis” Andersson deltog i eftersökningarna efter flygplanet. Vid 11-tiden på lördagen hittade “Spökis” vraket på Ottfjällets västtopp. Bägge piloterna hittades omkomna.

Den fråga som uppstod var givetvis hur det hade gått till? Varför var flygplanet så kraftigt ur kurs?

Vittnen hade sett flygplanet passera Alsen och följa E75 upp mot Åre och passerat Åreskutan på ca 1500 m höjd. Radiopejlen var inställd på 118,1 som var Sundsvalls frekvens. Norrbom som flög hade haft kontakt med det andra flygplanet från LFK fram till Härnösand där han meddelat att de hade fel på kompassen. De fortsatte med enbart magnetkompassen som hjälp för att hålla kursen. Vid olyckstillfället var det stjärnklart, så man antog att Norrbom hade försökt att visuellt navigera söderut. Motorn hade kuperats vid nedslaget och och magneterna hade slagits ifrån. Vittnen hade dock hört ett motorpådrag strax innan haveriet så frågan är om motorn slogs ifrån efter nedslaget? Ottfjället är känt för kraftiga upp och nedvindar som segelflygarna nyttjar för höjdrekord, men som kan resultera i katastrof om man i mörkret kommer för nära bergstoppen.

Haverikommissionen tillsatte en utredning under ledning av Kapten Lennart Bergström tillsammans med Byrådirektör Volrat Bruzén och Ingenjör Lars Glitze. Jag har dock inte lyckats få tag i haverirapporten ännu, då den inte finns på Haverikommissionens hemsida, utan är arkiverad i Riksarkivet.

se-ekk_20130908Då det nog ansågs vara för svårt att frakta ner vraket från fjället så har hon legat kvar där sedan 1966. Då och då så upptäcks hon av fjällvandrare och då uppstår alltid frågan om vad som har hänt.

I diskussionen på Facebook så framkom tanken på att sätta upp ett minnesmärke vid nedslagsplatsen för att minnas våra klubbmedlemmar och förhindra nya spekulationer varje gång vraket hittas. Jag planerar därför åka upp i sommar med något av klubbens flygplan för att sedan gå upp på Ottfjället och sätta upp en minnesskylt. Om det är några fler klubbmedlemmar som är intresserade av att följa med så hör av er till mig så kan vi planera resan.

Flygshowsäsongen har startat

1Sommaren är här och med den möjligheten att hyra ett flygplan och packa det fullt med kompisar, en termos med kaffe och ett gäng mackor. Sedan är det bara att programmera GPS:en med kortaste rutten till närmaste flygplats där det pågår en flygshow eller en Fly In. Det går knappt att missa eftersom det är något på gång nästan varje helg till sommaren.

Tyvärr så missade jag i år två av mina favoriter, Roll-Outen i Västerås och Veterandagen på Skå-Edeby. Men helt lottlös har jag inte varit.

Den 24 maj var jag och vår motorflygchef Nicke i England och besökte Duxford. Vi hade bara tänkt att besöka museet och hoppades på att få se något flygplan i luften. Vi hade helt missat att man hade D-Day flygshow som förberedelse till det stora evenemanget över Normandie veckan därpå.

2I luften så fanns därmed det mesta som vi flygfantaster drägglar över. Ett halvdussin Spitfire av diverse olika modeller, en Hurricane, två Hispano HA-1112-M1L Búchon (spanska licenstillverkade Me 109), en B 17 (ej den svenska enmotoriga varianten), fem C-47 som flög i formation och fällde fallskärmshoppare m.m.

Det som imponerade var att man hela tiden hade flygplan i luften. Inte en död minut trots att regnskurarna kom in över fältet ett antal gånger. Det gick rysningar längs med ryggraden när alla Spitfire, Mustanger och Búchon låg i cirkel över fältet och jagade varandra på låg höjd. Inga avancerade manövrar, bara en massa trevligt motormuller.

Patruille de France gjorde en snygg uppvisning för att tacka engelsmännen för deras deltagande i D-Day och befrielsen av Frankrike. Fransmän och engelsmän må kasta paj på varandra när det gäller fotboll och matlagning, men när det gäller på riktigt så ställer de upp (i varje fall allt sedan nederlagen i Waterloo och sedan fransk-tyska kriget fick fransmännen att för gott ge upp drömmen om att försöka erövra den europeiska kontinenten.)

3På marken hade man också skapat en stämning av framskjuten engelsk jaktbas någon gång 1942. Fordon, tält och frivilliga i uniformer från rätt tidsålder. Mycket trevligt! Samma känsla som brukar infinna sig när man är på Veterandagen på Skå-Edeby.

1Helgen därefter, den 1 juni så var jag nere på F17 i Kallinge för deras 70 årsjubileum och Flygvapnets huvudflygdag. Man hade fått ihop ett maffigt program och för en gångs skull gjort avsteg från principen att inga utländska gäster var välkomna.

På programmet så stod allt som Swedish Air Force Historical Flight kan erbjuda. AJS 37 Viggen, J 29 Tunnan, SK 60 och för första gången SK 35 Draken! Många blanka fina Saab-produkter i luften och ett gott mullrande.

3Dessutom flög man fyrgrupp SK 16 och fyrgrupp SK 50, vilket är något man inte allt för ofta får möjlighet att se.

Biltema ställde som vanligt upp med både Spitfire och Mustang. Vi svenska flygshow besökare är helt enkelt bortskämda med kvalitetsflygplan.

Givetvis så flögs det uppvisning med Gripen och intressant nog även med en Schweizisk F-18 Hornet. Inbjudan till Schweiz var nog ivägskickad redan innan folkomröstningen som i varje fall tillfälligt lagt deras upphandling av nytt stridsflygplan i träda.

2Som pricken över i så fanns en Catalina med  bland de utländska besökarna. Mycket trevligt att se både på marken och i luften.

Som sagt var, ett mycket imponerande program. Vädret var strålande. Men trots allt detta så hade jag en smula långtråkigt. Precis som vid flygdagen på Malmen 2011 så var det långa mellanrum mellan varje flyguppvisning. Utställningsområdet var också placerat långt från banan, vilket innebar att de flesta åskådare stod långt från flygplanens uppvisningar. När en Viggen flyger så måste man hålla för öronen och det ska mullra i kroppen. Säkerheten skall givetvis alltid sättas i första hand, men går vi inte lite för långt i Sverige?

Det blir dock fler tillfällen i sommar att se flygplan i luften. Jag lade i våras upp ett inlägg om sommarens flygdagar. Jag ska även försöka hinna med att uppdatera MyWebLogs kalender med kommande flygdagar och Fly-In så att ni kan planera era flygningar.

Själv så tänker jag bl.a. besöka Eksjö och Fritz von Flaxen Memorial Fly-In den 23 augusti. Dessutom ska jag besöka Ljungbyhed på någon av deras Fly n Ride tillställningar. Kolla gärna på Facebook i gruppen “Fly In och flygevents i Sverige”.

Den 30 augusti så kommer LFK att hålla en farvälfest för den nuvarande hangaren och klubbhuset. Då bjuder vi också in våra vänner från andra flygklubbar till en enkel Fly-In för att deltaga på festen. Håll ögonen öppna för mer information om detta!

Hangarstädning

10423665_10202136235952042_1907795369551471221_nPå 80 år så hinner en flygklubb samla på sig många minnen samt en hel del skräp. Nu när vi ska flytta till nya lokaler är det dags att göra oss av med det som inte behövs. Därför så höll klubben en städdag med tillhörande styrelsegrillning. Vi gick igenom klubbhus och trähangar. Det som inte ansågs vara värt att spara kastades och det som vi behöver framöver eller som är en del av klubbens historia började vi packa ner. Nu kunde vi dock inte packa ner allt, då vi trots allt ska verka i klubbhuset några månader till.

Tanken var också att medlemmar skulle kunna ta en flygtur och varva städandet med, men den kraftiga vinden satte stopp för det mesta flygandet. Ett antal klubbmedlemmar som var på väg till Veterandagen på Skå-Edeby valde att stanna hemma och hjälpte till med städningen.

Till lunch så bjöds det på hamburgare. Lagret efter förra årets Fly-In verkar aldrig ta slut. Korvarna har vi ätit upp, men det finns fortfarande en hel del hamburgare kvar.

10435415_10202136244152247_2763993262067849154_nVi passade även på att fira vår nestor och hedersmedlem, Sture som fyllde 70 för några dagar sedan. Han har varit aktiv i klubben i många år som flyglärare, skolchef m.m. och fortsätter med att stötta styrelsen i vårt arbete. Han och många av våra äldre medlemmar har en mycket viktig roll i flytten att säkerställa att klubbens traditioner tas med till de nya lokalerna.

10369608_10202137130254399_1421973855020339855_nLängst inne i hangaren står det två låsta skåp som ingen har lyckats hitta nycklarna till. Jag har gett mig på låset på det ena skåpet med en borrmaskin, men ett lås är som bekant svårborrat. Nu bröt ett par av medlemmarna, med diger kunskap i inbrottsteknik, upp skåpet och hittade till vår stora glädje ett par flaskor med kvalitetssprit! De lägger vi undan till hangarfesten som vi kommer att hålla i slutet av augusti. Vad som finns i det andra skåpet återstår att se…

I samband med hangarfesten så kommer vi nog också att hålla en liten Loppmarknad och sälja en del sådant som vi inte ville slänga, men som kanske har ett värde för någon flygintresserad.

10245355_10202136234832014_2376880495629756504_nKlubbens prissamling lades varsamt ner i lådor. I prisskåpet fanns även loggboken till klubbens första flygplan, SE-ADZ. Den ska ställas fram på ett mer synligt ställe i det nya klubbhuset. Även prissamlingen som visar på LFK:s framgångar inom flygsporten under 80 år ska visas upp på ett bättre sätt.

En liten tår rann när jag slängde gamla flygtidningar från 70-talet. Det fanns mycket skoj att läsa i dem. Men det var inget som direkt hade med LFK att göra och tidningarna finns trots allt att få tag på andra ställen. Tänk bara om någon kunde göra alla flygnördar i Sverige en tjänst och scanna in dessa tidningar och lägga upp dem digitalt?

En kul tidning som jag sparade för egen del var Flygrevyn nr 7, 1978 med ett reportage om bygget av SE-XCR, tvillingsystern till den Brügger Colibri som jag själv håller på att köpa.

Det kändes tungt när vi plockade ner skylten ovanför porten på hangaren. Men det är bara temporärt! Skylten ska renoveras och sättas upp ovanför porten på den nya hangaren.

Nu gäller det därför att börja planera inför uppbyggnaden av det nya klubbhuset. Klubben är bl.a. intresserad av möbler. Har ni något som ni vill bli av med så hör av er. Vi vill bl.a. få tag på lite skinnfåtöljer, bokhyllar, bardisk med barstolar, ett piano m.m. Vi vill också ha historiska foton som vi ska dekorera väggarna med. Allt annat flygrelaterat som sambon inte tycker får plats i garaget längre är också av intresse.

Stort tack till alla medlemmar som ställde upp idag. Tillsammans så ska vi klara av det här tuffa året och resa oss som Fenix ur askan.

P.S:Facebook finns det fler bilder, alla tagna av Per Wernholm.

Den andra flygskolan i Linköping

InflygningLFK är inte den enda flygskolan i Linköping som lär ut flygandets konst. På andra sidan staden så ligger Luftstridsskolan på Malmen, eller LSS som den till vardags benämns inom Försvarsmakten.

Där utbildas piloter för både helikopter och flygplan. Då LSS flyttades till Malmen så var det en del diskussioner om vilka flygvägar som skulle gälla in mot Malmen och hur dessa skulle påverka verksamheten på Saab-fältet.

En lösning blev att man definierade en ny inflygningspunkt, Spetsen i sydöstra delen av kontrollzonen. På så sätt så skulle den militära och civila flygtrafiken spridas effektivare. Dock så får vi givetvis fortfarande använda oss av ut- och inflygning via Hovetorp. Vad man då ska vara medveten om är att det förekommer militär trafik i samma område. Det kan vara en smula ovant för oss privatflygare då SK60 går med ca 550 km/h och helikoptrar kan komma på mycket låg höjd. Vi ska heller inte räkna med att piloterna i dessa flygplan och helikoptrar ser oss då även de som piloter under utbildning kan vara ovana att möta små långsamgående flygplan. Som vanligt är det därför “se och synas” som gäller i icke kontrollerat luftrum!

Jag hade för ett par veckor ett möte med Luftstridsskolans FSO – Flygsäkerhetsofficer. Ett resultat av detta möte är att vi har satt upp ovanstående karta på klubben. Den visar hur VFR-trafiken in mot Malmen vanligtvis kommer in och ut från söder.

De anflyger på 1300 ft MSL mot ön i mitten av sjön Järnlunden strax nordväst om Rimforsa. Därefter svänger de upp mot Brokind och Bestorp och följer Stora Rängen i riktning mot plats över Malmens flygfält.

Detta är med andra ord i direkt närhet till Vassen VOR och Hovetorp som LFK ofta använder som riktmärken för navigering. Dessutom är det angränsande mot sektor Syd som vi ibland använder för träning i bedömningslandningar.

Då Luftstridsskolan mest flyger på vardagar mellan 09.00 – 17.00 så är det kanske inte så ofta som det påverkar medlemsflygningar. Dock så får våra lärare och elever som  flyger dagtid under vardagarna hålla ögonen öppna när och om de flyger i detta område.

Efter sommaren så är LFK:s medlemmar inbjudna att besöka Luftstridsskolan där vi ska få en presentation av deras verksamhet. Vi kommer att skicka ut ett meddelande om när, var och hur detta kommer att ske.

Det Flygande Klassrummet

Piiip Piiip Piiip! En kort blick till mobilens klocka visar att det är kl. 5 på morgonen. Normalt är det ingen tid man gillar att stiga upp vid, men på tisdagen den 20 Maj var det annorlunda. Allt gick hur enkelt som helst! Först en snabb dusch, sen frukost och bara några minuter efter det satt man på cykeln i riktning mot flygklubben. Där väntade redan 50 person som tänkte med LuFF göra en resa som så aldrig har funnits förut. Idag var det faktisk dags att resa till Berlin för att besök en av Europas äldsta och största flygmässor, kallad ”Internationale Luftfahrt Ausstellung” (ILA).

Efter en kort närvarocheck och lite inledning var det dags för hela gruppen att gå till flygplanet som startklart väntade på oss framför Skywayshangaren. Eftersom man knappast får in 50 personer i LFKs små Pipers och så bestämde sig LuFF helt enkelt att använder en av SAABs Corporate flygplan, en SAAB 2000. Ärligt talat känns det lite speciellt att hyra ett flygplan i den här storleksordningen, speciellt när man kollar till kostnaderna!  Men med hjälp av sponsring från SAAB, Aerocluster Sweden (Nu-Link) och företaget Etteplan blev det möjlig att sänka flygpriset för studenterna så mycket att det inte var några problem att få flygplanet fullt.

_AB39943Framför vår fina SAAB 2000 var det först dags att ställa upp sig för ett gemensamt gruppfoto innan vi började att borda flygplanet. När alla var på plats stängde vår flygvärdinna Nina dörren så att Håkan och Bengt, som flög oss den dagen, kunde starta både motorerna. Bara några minuter efter det stod flygplanet på bana 11 och lyfte exakt kl. 7 från Linköping.

_MG_2311Efter vi stigit genom några små stratusmoln som hade bildas under morgonen började Nina servera oss te och kaffe. Redan på marken märkte man att de här passagerarna var lite speciella. De 40 unga ingenjörerna och flygteknikerna kollade i alla luckor och hörn som fanns på flygplanet och diskuterade flygplanskonstruktion och förförande under flygningen allt eftersom nya saker upptäcktes. De flesta har redan hört mycket om SAAB 2000 i deras undervisning på Linköpings Universitet eller på Anders Ljungstedt Gymnasium och därför var hela flygningen med det här flygplanet extra intressant.

Jag däremot var upptagen med att svara på Zenaidas 1000-tals frågor! Hon var Correns journalist som vi tog med på resan så att hon kunde berätta för Linköping om att flyg har en framtid i Linköping och att det finns massa unga som tycker om det. Hennes artikel och många bilder hittar ni här.

Nästan obemärkt började flygplanet sjunka mot Berlin. Förbi min gamla flygplats Strausberg öster om Berlin svängde vi, efter 1 timme flygning, in på final för bana 25R som tillhör Schönefelds flygplats (EDDB). Vi taxade förbi den nya terminalen, som efter flera års försening fortfarande inte är färdigställd, till en uppställningsplats ute på rampen. Här väntade redan en buss på oss och jag fick från rampagenten en bunt boarding cards så att vi skulle slippa att checka in när vi kom tillbaka.

10409530_514300175359453_4421883582243840904_nStrax efter vi lämnade det gamla terminalen var vi på väg med shuttle-bussen till ILA-området som ligger på den nya sidan av flygplatsen. Här fick alla sina biljetter och bara några minuter senare var alla inne och gick genom utställningen. Nu fanns det massor att se. De elever som pluggar till helikoptertekniker styrde direkt till de flertalet helikoptrar som EADS och militären presenterade. Många av LiUs studenter kunde inte vänta att spana in Airbus nya A350 och A380 som båda var på plats. Erik och Marcus undersökte omgående en Grobs G120 TP och kanske drömde om vi kunde ersätta LFKs Pipers med ett sådant flygplan!? Men ja, ibland får man drömma lite.

ImageHandler.ashx2Jag däremot gick genom alla utställningshallar och besökte några tyska universitet som presenterade sig på mässan för att lär mig lite mer om deras Flygmasterprogram och för att ser hur vi med LiUs nya Flygmasterutbildning ligger till. Kort därefter blev det dags för LiUs internationella studenter att presentera deras flygplansdesignprojekt framför en branschkunnig publik. Under ledning av deras lärare Patrick Berry (SAAB) och i samarbete med Price Induction, ett franskt jetmotorföretag, har studenterna undersökt hur jetmotordrivna två- till fyrsitsiga general aviation flygplan kan se ut och vilken prestanda man kan förvänta sig.

DSC_0263Bara några minuter efter presentationen väntade nästa punkt på LuFFs agenda. Ett möte med FMVs generaldirektör Lena Erixon. Här presenterade vi LiUs flygutbildning/-forskning och diskuterade lite hur samarbetet mellan FMV, universitetet och Anders Ljungstedts gymnasium kan bli förbättrat.

DSC_0519När vi kom ut från mötet var flygshowen full på gång och vi fick chansen att se Airbus nya militärtransport A400 och den berömda Patrouille Suisse med deras sex Northrop F-5E Tiger II flyga.

_MG_3127Efter en lång och solig dag med 27 grader celsius i skuggan blev det kl. 18 dags att åka tillbaka till terminalen. Alla tog njutande chansen att äta och dricka lite innan Bengt, Håkan, och Nina var klara med förberedelserna inför flygningen tillbaka till Linköping. När bussen stannande framför vårt flygplan fanns det en liten röd matta som visade vägen till flygplanets trappa. En sådan service hade studenterna inte förväntat sig, men vad gör inte LuFF för att nöja sina kunder. Eller hur!?

_MG_3131När flygplanet började taxa till bana 07L blev det lite tyst i kabinen. De flesta var nu uppenbarligen rätt trötta och några började att somna. Men det ändrade sig omgående när vi var uppe på cruisehöjden! Efter flygningen till Berlin och under mässans gång har SAABs besättning kanske konstaterat att ett flygplan full med flygnördsungdomar uppenbarligen inte är några vanliga kunder så bestämde sig Håkan och Bengt att öppna dörren till cockpiten så att studenter kunde gå fram och lära sig mer om flygplanet och vad man gör där framme hela tiden. För många var det faktiskt dagens prick över i:et och kl. 22 lämnade 50 lyckliga studenter, elever, och lärare vårt flygplan i Linköping igen och åkte hemåt.

För mig var det dags att tacka besättning för en underbar resa med SAAB och att tillsammans med Erik och Marcus släpa de sista studenterna från flygfältet.

När jag kom hem gjorde mitt mobil igen Piiip Piiip Piiip, men den här gången var det inte klockan som ringde utan min mailbox med meddelanden från studenter och elever som tackade för en underbar och unik dag i Berlin. Fint att veta att det finns kanske 40 fler unga som brinner för flyg nu!

Der Reiseleiter

Jörg