God Jul från ovan

Gruppbild innan flygningen. Foto: Bengt Bergholm

Flygvädret har varit sisådär den här hösten. November hade knappt en soltimme och december har inte varit mycket bättre. Men trots detta så planerade LFK att genomföra årets julgran. På lördagen regnade det och risken fanns att det skulle ligga dimma över fältet på söndagsmorgonen. Men gudarna var på vår sida och t.o.m. solen behagade att titta fram en smula.

Flygvapnet hade tidigare i veckan genomfört julgransflygningar med start från F7, F17 och F21. Tyvärr så resulterade problemen med SK 60 att Flygskolan inte kunde genomföra någon julgransflygning vilket innebar att bl.a. Linköping blev utan. Men julen kräva flygande julgran! LFK har fördelen av att kunna flyga på helger och har därför lyckats genomföra julgran de senaste åren, 2018, 2017, 2015 och 2014.

Alla hjälper till att dra ut maskinerna. Foto: David Brohede

På söndagen samlades ett antal hugade piloter och passagerare. Vi lyckades få ihop en julgran bestående av sju maskiner. Klubbens flygplan, SE-MEB, SE-IUD, SE-MEK och SE-LRL, MVFK SE-MEK och två privatägda, SE-XTT och SE-MAT. Det räckte gott och väl till en fin gran med en liten stam!

Efter briefing så gick vi ut och klargjorde flygplanen inför flygningen. Bränsle och olja kontrollerades och fylldes på vid behov. Som tur väl så hade vi jouren bemannad på klubben så tankarna var redan dränerade.

Tomteluva på! Foto: David Brohede

Färden gick över Linghem, Ekenängen, Ljungsbro, Borensberg, Skänninge, Mjölby, Mantorp, Malmslätt och Linköping centrum. Molnundersidan låg på 3000 fot och färden kunde genomföras på höjder mellan 1000-1500 ft. Vi passade givetvis på att önska “God Jul” till flygledningen på Saab-fältet och Östgöta kontroll.

SE-MEB och SE-IUD sedd från SE-MEK. Foto: David Brohede
Julgranen sedd från stammen. Foto: David Brohede
På väg mot Borensberg. Foto: David Brohede
Dis och dimma efter gårdagens regn. Foto: David Brohede
Sväng över Boren. Foto: David Brohede
Långflank strax innan landningen på Saabfältet. Foto: David Brohede

Efter flygningen så samlades vi i klubbhuset och tog en sista gemensam fika för året. Alla flygare vet att fika är det näst bästa!

Från oss alla till er alla, en God Jul och ett Gott Nytt År!