Medlemsaktiviteter 2014 (uppdaterad)

I förra inlägget om flygdagar 2014 så började ni säkert fylla kalendern med trevliga aktiviteter. I detta inlägg så kommer planerade LFK medlemsaktiviteter att presenteras. Inlägget kommer att uppdateras under året allt eftersom vi hittar på mer att göra.

Pågående aktiviteter:

* Landningstävligarna har startat för säsongen med mörkerlandningar på måndagar. Kolla på klubbens hemsida för nästa tillfälle. Ett bra sätt att hålla flygskickligheten uppe.

* KEG-renovering. Vi håller till på klubben på måndagar och onsdagar.

Spikade aktiviteter:

* Säkerhetsutbildning. Denna utbildning är obligatorisk för alla medlemmar som vill nyttja klubbens flygplan. Vi kommer att gå igenom nya regelverk, vår nya haveriinstruktion, vinterflygning, tvättrutiner, uppdatera foton i medlemsregister, uppdatera anhörighetsdata m.m. För att ge möjlighet till så många som möjligt att deltaga så har vi tre tillfällen att dyka upp. Torsdagen 13/2, onsdagen 26/2 och onsdagen 19/3 klockan 18.00. För medlemmar som inte bor i Linköping så får vi lösa dessa genomgångar på något sätt innan nästa hyrning av klubbflygplan.

* Visning av hemmabyggarnas olika projekt. Onsdagen 26 mars. Klockan 18.00 på Norra Plattan.

* Rally. Lördagen den 24 maj. Kortare flygturer där vi samlas och planerar och genomför flygningar till nya flygplatser. Ett sätt att lära av andra samt komma längre från flygplatsen än vad många gör i vanliga fall. Anmälningslista sitter på klubbens anslagstavla.

* Grillfest med ”Hans Gutman Memorial Rally Flight” 2014. Ett antal flygplan stannar i Linköping fredagen den 13 juni på vägen till Murmansk. Vi tänkte fixa besök på Flygvapenmuseum för våra gäster samt grilla med dem på kvällen runt 19.00. OBS: I presentationen jag länkar till så har de angett Malmen som planerad landningsbas i Linköping. Jag har talat om det olämpliga i det för dem och bett dem ändra till ESSL.

Planerade aktiviteter

* Nödträning. Vi planerar att träna hur man agerar vid landning på vatten med livväst och livbåt. Detta ska ske i Linköpings badhus, så räkna med att bli blöt. Vi återkommer med tidpunkt.

* Uppfräschning av PPL-kunskaper. Navberäkningar, bränsleberäkningar, last och tyngdpunktsberäkningar m.m. Handen på hjärtat? Hur ofta gör vi detta? Majoriteten av flygningar för medlemmar är kring fältet och mitt i skjortan där vi vet hur mycket bränsle som behövs och att vi ligger på rätt sida om tyngd och balansgränserna.

Uppdaterad 14-03-16, 21:19

På grund av lågt intresse så har vi tvingats avboka resan till Duxford. Vi kommer dock att göra ett nytt försök nästa år.

Flygdagar 2014

Just nu så är Linköping vitt av snö och sommaren känns som den är långt borta. Men det är inte så länge som man skulle kunna tro. Snart så smälter snön och de första vårtecknen för oss flygnördar dyker upp. D.v.s. flygklubbar och flygentusiaster bjuder in till Fly-In och flygdagar.

Därför så börjar det bli dags att boka upp kalendern så att man inte missar något viktigt. Jag har i detta inlägg fokuserat på arrangemang i Sverige.

I år kommer LFK inte att arrangera någon större tillställning liknande den vi arrangerade för vår 80-årsfest förra året. Men någon liten Fly-In ska vi kunna ordna till och något typ av öppet hus ligger också i planerna. Men eftersom Saab-fältet är planerat att vara stängt v 28-33 och vi har ganska så mycket att göra med flytt av klubblokal och hangarer så är det inget datum spikat ännu.

2014-02-28. Årsunda Speed Weekend Fly-In.

2014-03-08–09. Rättvik Is Fly-In. Mer info på Rättvik FK hemsida. Här en liten film från 2011. Landa på is är en trevlig vinteraktivitet och LFK medlemmar brukar arrangera möjlighet att landa på Roxen. Vi får hoppas på att årets isar blir bra.

2014-05-20–25. ILA Berlin. Eventuellt så kommer LFK och LuFF att arrangera en resa hit. Det kommer att komma mer information i medlemsmailen.

2014-05-24. Håtunaholm veteranflygsträff. Gånget på Håtuna är bland Sveriges flitigaste renoverare av gamla veteranflygplan, så det blir säker en hel del intressant. Endast sporrhjulsflygplan är välkomna! 😉

2014-05-25. Västerås flygmuseum Roll-Out 2014. Detta brukar vara en av årets höjdare som jag rekommenderar!

2014-06-01. F17 Flygvapnets huvudflygdag. F17 fyller 70 år och programmet blir nog späckat. Flygvapnet brukar satsa på svenska uppvisningar.

2014-06-12–14. Aerospace Forum 2014 i Linköping. Här ska LFK försöka ställa upp med reklam för flygutbildning i Linköping. Förhoppningsvis så kan vi kanske presentera vår nya klubblokal och hangar?

2014-06-14. Skå-Edeby veteanflygdag. Detta brukar också vara en av favorittillställningarna under året. Med tanke på att privatflyget mer eller mindre blivit utkastade från Stockholm så är Skå-Edeby ett av de sista fästena i Stockholm för oss som gillar att flyga.

2014-06-28. Eslöv flygdag.

2014-07-07. Kramfors 40-års flygdag.

2014-07-12–14. Duxford Flying Legends. LFK funderar även på att arrangera en resa till England. Håll ögonen öppna efter detta erbjudande i er medlemsmail.

2014-07-18–19. Falkenberg Wheels&Wings.

2014-07-23–30. Hedlanda Classic Aircraft Meeting.

2014-08-02-04. Örebro flygshow.

2014-08-09–10. Siljansnäs Kräftstjärtssvängen.

2014-08-15–17. Skövde flygplats 25 år.

2014-08-17. Landskrona flygdag. Del av Vallåkraträffen.

2014-08-24. Kristianstads flygdag.

2014-08-30-31. Motorflygets dag. Många KSAK-anknytna flygklubbar kommer att ha öppet hus.

2014-08-30. Kalmar 30-årsflygdag.

2014-08-31. Skavsta flygdag.

2014-09-07. Vallentuna flyg- och motordag.

Titta på flygplan och flyguppvisningar är trevligt, men det kan bli bättre. Boka ett av LFK:s flygplan och flyg dit! Ta med er en kamera, ta bilder och skriv en reseberättelse som ni skickar in till ”Kontakten”.

Själv så drömmer jag om att åka till Oshkosh eller Reno. Vi får se vad plånboken säger om det…

Det finns ett antal sammanställningar på nätet som kan vara värda att titta in på utifall jag skulle glömt något. SFF,  Flygdagar.se, KSAK och EAA. Sedan kan man titta efter vad Swedish Air Force Historical Flight och Biltema har i sina kalendrar.

Detta inlägg kommer att uppdateras under året för att vara så aktuellt som möjligt. Eftersom det är tidigt på året så är alla datum inte helt spikade ännu.

Östgötaflyg i träda

Många av dagens medlemmar i LFK kanske inte känner till ”Östgötaflyg”. Det är, eller i varje fall var, LFK:s eget flygbolag! LFK är en av Sveriges äldsta flygklubbar och Östgötaflyg var fram till 2013 Sveriges näst äldsta flygbolag som fortfarande var aktivt. Endast SAS är äldre!

Orsaken till att Östgötaflyg startades var att LFK under 40-talet avsåg utöka verksamheten med bruksflyg. Den 7 oktober 1947 bildades ”Föreningen Östgötaflyg, upa, Linköpings Flygklubb”. Det första flygplanet blev SE-AGA, en Caudron C.510 Pélican, allmänt kallad ”Agaton”, som tidigare tillhört vår grannklubb NAFK.

Verksamheten drogs snabbt igång med rundflyg över Roxen, reklamflygningar, fotoflyg och tidningsflyg där man fraktade Expressen och Aftonbladet från Stockholm till Norrköping och Linköping.

1957 började Östgötaflyg utföra kraftledningsinspektioner. Kommerskollegiet hade beslutat att varje kraftledning skulle besiktas minst en gång per år. Detta resulterade i massor av jobb för svenska flygklubbar och flygbolag. T.ex. så hade Östgötaflyg sommaren 1964 tre flygplan i Norrbotten och inspekterade kraftledningar.

I slutet av 70-talet började Östgötaflyg utföra viltinventeringar. Detta skedde på vintern då älgarna är lätta att upptäcka mot snön. De svenska länen skulle inspekteras vart 5:e år. 1980 så hade Östgötaflyg fem PA-18 Supercub som tillsammans flög mer än 1000 h under inventering av vilt i de svenska skogarna.

Enligt vår jubileumsbok från 1983 så såg framtiden ljus ut för Östgötaflyg. Verkligheten idag ser dock lite annorlunda ut.

2013 så beslutade styrelsen att lämna tillbaka Östgötaflygs verksamhetstillstånd, AOC – Air Operator Certificate, till Transportstyrelsen. Orsaken är att verksamheten och därmed inkomsterna har minskat. Kraftledningsinspektioner och viltinspektion utförs numera med helikoptrar och fotoflyg är inte lika eftersökt när det finns satellitbilder samt små fjärrstyrda UAV:er med kamera att köpa för en billig peng. Dessutom har Transportstyrelsen de senaste åren, liksom för övriga flygrelaterade tillstånd/certifikat markant höjt avgifterna för ett AOC. För LFK så resulterade det att intäkterna inte längre motiverade kostnaderna.

Resultatet av allt detta är att från 1 januari 2014 är Östgötaflygs flygverksamhet avslutad. Sveriges näst äldsta flygbolag är alltså lagt i träda! Östgötaflyg finns dock kvar som bolag inom LFK i väntan på bättre tider.

Underlaget till detta inlägg kommer från boken ”Mot vidare horisonter. Allmänflyg under 50 år i Linköpings Flyggklubb 1933-1983” som gavs ut vid LFK:s 50-årsjubileum. Det finns fortfarande några exemplar kvar att köpa i LFK klubbstuga.

P.S: ”Agaton” har under ett antal år renoverats för att nå flygande skick. Läs mer på denna tråd hos SFF. Nu ryktas det om att projektet är till salu. Någon som är intresserad?

”Agaton” på Visby flygmuseum år 1997

Styrelsen 2014 är igång! (uppdaterad)

Igår höll LFK styrelse för 2014 sitt konstituerande möte samt ett första ordinarie styrelsemöte. På höstmötet valdes jag till ordförande och de övriga i styrelsen till styrelseledamöter. Men den nya styrelsen tog officiellt inte över ledningen av LFK förrän den 1 januari 2014. På det konstituerande mötet så fördelar vi arbetsuppgifterna i styrelsen.

Vi har valt ett litet annorlunda arbetssätt jämfört med tidigare år. Förr har ett antal medlemmar utanför styrelsen varit utpekade till nyckelfunktioner inom klubben. Styrelsen under 2013 har ändrat inriktning på jourtjänsten till att bli medlemstjänst där medlemmarna kan ställa upp för klubben på andra sätt än att bara finna på plats i LFK klubbhus på kvällar och helger. Tanken med den nya medlemstjänsten är att nyttja medlemmar för t.ex. ekonomi, IT, medlemsaktiviteter m.m. Under 2014 kommer en mycket viktig medlemsgrupp vara att hjälpa till med flytten av LFK:s verksamhet från nuvarande klubbhus och hangarer till norra plattan, det s.k. GAC-området.

Totalt har vi i dagsläget definierat 8 medlemsgrupper:

1 – Flytt. Rensa nuvarande hangarer och flytta över utrustning till andra sidan fältet. En viktig del av detta är vår simulator. En hel del kommer att slängas, men det som är viktigt för att bevara klubbkänslan och historien ska bevaras och flyttas över till det nya klubbhuset. Medlemmar med snickar-, el- eller VVS-behörigheter är bra att få tag på. Även medlemmar med behörighet för att köra lastbil eller tyngre släp kommer att vara eftersökta. Denna grupp är unik för 2014.

2 – Ekonomi/Administration. Då vi har dragit ner på vårt administrativa stöd i klubben till 50% så behöver medlemmar göra mer eget arbete. Vi har redan infört MyWebLog, men vi kommer att behöva mer hjälp med att planera och följa upp budget, skapa årsbokslut/deklaration samt kontrollera att flygplanens resedagböcker stämmer med redovisningen i MyWebLog.

3 – Medlemsaktiviteter. Planera flygrallyn, grillkvällar, studiebesök och Fly-Ins. Även tävlingsverksamhet i form av landningstävlingar och precisionsnavigering. LFK har historiskt sett alltid haft bra resultat inom dessa sporter och vi vill gärna fortsätta med denna verksamhet då det håller igång flygtrimmen hos våra medlemmar och bidrar till ökad flygsäkerhet. Denna grupp kommer även ta över hanteringen av vår fikaanskaffning. 2014 kommer att vara ett arbetsamt år med tanke på flytt m.m. Då gäller det inte att glömma bort att ha kul! Denna grupp är mycket viktig för att fortsätta med aktiviteter på onsdagar på samma sätt som vi drog igång under 2013.

4 – Ungdomsverksamhet. För att garantera klubbens framtida fortlevnad så krävs bra rekryteringsunderlag. LFK planerar att genomföra ungdomshelger med flygaktiviteter samt samarbete med andra flyginriktade ungdomsorganisationer i Östergötland som t.ex. FVRF, FFK Young Pilots och Flygvapenmuseum. Dessutom ska samarbetet med studenter på Linköpings Universitet inom ramen för LuFF utökas.

5 – IT. Flytten innebär att LFK behöver titta över infrastrukturen så att inte hemsidor m.m. slutar fungera när vi flyttar vår servermiljö. Vi kommer att titta på möjligheten att modernisera vår hemsida genom att lägga den på någon typ av Webbhotell samt lägga upp medlemsdokumentation på en s.k. moln-baserad lösning. Är du duktig på att hantera datorer (och inte bara spela spel), så är det här gruppen för dig!

6 – Flygplan. Vi har redan fått igång ett antal medlemmar som hjälper till med att hålla våra flygplan i bra skick. Vi behöver utöka denna grupp med medlemmar som kan hantera säkmatutrustning, laga head-sets m.m.

7 – SE-KEG. Denna grupp har redan varit igång under snart ett år och vår Super-Cub planeras vara renoverad och klar någon gång under 2015.

8 – Info/PR. Klubbinformationen internt kommer att skötas av styrelsen, men vi kommer att behöva hjälp med att exponeras utåt. Sätta upp affischer i samband med Fly-Ins m.m. Dessutom söker vi alltid efter intressanta inlägg/artiklar till ”Kontakten”.

För varje medlemsgrupp så kommer en medlem i styrelsen att vara kontaktperson. tanken är att när styrelsen behöver få något utfört så samlar styrelsens kontaktperson ihop sin grupp och ger dem uppgiften. Sedan redovisar kontaktpersonen resultatet av uppgiften på kommande styrelsemöte.

På bilden ovan syns från vänster till höger:

Per Bankvall, vice ordförande och sekreterare. Ansvarig för medlemstjänsten.
Erik Bodin, vice kassör. Ansvarig för IT och ungdomsverksamhet (LuFF).
Peter Lundgren, styrelsemedlem. Flyttgeneral.
Peter Andersson, styrelsemedlem. Ansvarig för flygplansgruppen.
Björn Rystedt, ordförande. Ansvarig för klubbens tillstånd mot Transportstyrelsen, Info/PR och personal.
Stefan Ahlgren, styrelsemedlem.
Jonna Johansson, styrelsemedlem och LFK skolchef. Ansvarig för utbildningsverksamhet.
Mats Johansson, styrelsemedlem.
Per Ekhall, kassör. Ansvarig för ekonomigrupp.
Nenad Jancovic, styrelsemedlem.
Nils-Erik Peterson, adjungerad styrelsemedlem och motorflygchef. Ansvarig för klubbens flygsäkerhet.

Saknas på bilden gör Per Wernhom, styrelsemedlem och ansvarig för medlemsverksamheten samt Lars Dahlberg, adjungerad styrelsemedlem, teknisk chef och ansvarig för underhållet på LFK flygplan.

Utöver dessa styrelsemedlemmar och adjungerade styrelsemedlemmar så hjälper P-G Lundborg till med säkerhetsarbetet på klubben och stöttar med framtagandet av en SSM – Safety Management Manual. Per Söderpalm stöttar som kvalitetsrevisor och Lars Theodorsson och Håkan Börjesson stöttar som klubbens revisorer.

Protokollet från det konstituerande styrelsemötet samt det första ordinarie styrelsemötet kommer att läggas ut som vanligt på klubbens hemsida under fliken ”Styrelsen informerar”.

Uppdaterad 14-01-11, 23:49
Hemsidans information är nu också uppdaterad.

Nu börjar säsongen 2014

Arbetet med SE-KEG har stått stilla under julhelgen. De flesta medlemmar i projektet har av förklariga skäl haft annat för sig. Det har dock gett tid för lite sammanfattning av vad som gjorts under 2013.

Vi började i våras med att demontera vingar och roder. Sedan dukade vi av dessa delar för att bedöma skicket på spryglar, vingbalk, linor och elkablage. Vi hittade då bl.a. en ”krigsreparation” av ena vingen. I övrigt så det mesta bra ut. Sedan höll vi på under flera veckor med ett tidsödande arbete att montera isär skadade spryglar, tvätta rent vingar och roder från limrester och slipa där så behövdes.

Motorn har monterats ner, inspekterats och konserverats.

I oktober så hölls en dukningskurs tillsammans med medlemmar från MVFK som avser att renovera en Saab Safir. Under en helg så dukades sidroder, stabbe och höjdroder. Resultatet blev mycket bra!

Vår projektledare Peter har hållit koll på hur mycket arbete vi lagt ner under 2013. Sammanlagt så har vi lagt ner 420 h under året där Peter dragit det tyngsta lasset, tätt följd av Lars.

Men nu är det dags för ny säsong. Måndagen den 13 januari klockan 18.00 så drar vi igång igen!

På agendan finns följande aktiviteter:

* Vingar – borrning / nitning av tankplåt och skevroder/klaff infästningar
* Bygga ett sprutmålningstält som vi kan montera temporär i tillsynshangaren (behöver en varm lokal)
* Skevroder och klaff – grundmålning
* Vingar – grundmålning
* Skevroder och klaff – dukning
* Vingar – dukning

Är det någon som har ett gammalt partytält som ligger och skräpar? Det skulle underlätta för oss när vi ska tillverka ett sprutmålningstält. Annars så får vi snickra ihop något med plastduk och träribbor.

LFK, basen för Flyghuvudstaden

Linköping marknadsför sig som Flyghuvudstaden. Det är logiskt med tanke på att Malmslätt ses som det svenska flygets vagga. Den svenska flygplanstillverkaren Saab har sedan mer än 80 år sitt huvudsäte för både militär och civil flygproduktion i Linköping. Enligt kommunens undersökningar så är idag ca 18.000 personer mer eller mindre direkt involverade i flygindustrin i Linköping.

Men vilken är LFK:s roll i allt detta? Är vi, som somliga tror, bara en klubb för välbetalda äldre män som bedriver en lyxsport som bullrar och smutsar ner miljön med giftiga avgaser?

Nej. Långt ifrån detta.

LFK har ca 320 medlemmar. Tillsammans med de övriga flygklubbarna i Linköping har vi mer än 500 medlemmar. Med familjer och vänner så rör det sig om tusentals personer i Linköping som har mer eller mindre direkt koppling till LFK:s verksamhet. Medlemmarna består av allt från ungdomar som pluggar på högskolan till busschaufförer, militärer, läkare och ingenjörer. Majoriteten är, liksom i många andra motorsporter, män, men det går åt rätt håll. T.ex. när jag tog mitt PPL så var vi nio elever, varav två tjejer.

Vi ser oss själva som en av pusselbitarna i Flyghuvudstaden. Vi utgör en del av den breda bas som gör det möjligt för Linköping att ha spetskompetens inom flygteknik.

LFK, en del av svensk flyghistoria
LFK bildades 1933 av piloter och ingenjörer vid ASJA, officerare vid F3 och CVM – Central Verkstad Malmslätt. Som kuriosa omvandlades ASJA till Saab år 1937, så LFK är faktiskt äldre än vår granne på Saab-fältet! Allt sedan dess så har kopplingen mot flygindustrin och Flygvapnet varit tät. Genom åren har många kända Saab-profiler varit medlemmar och ordföranden i LFK.

T.ex. var den kände flygplanskonstruktören Erik Bratt medlem i LFK. Hans gamla privatflygplan, en Jodel D 119, flygs fortfarande av ett par LFK-medlemmar och ställs in varje natt i sin hangar benämnd ”Silvervingar”. Den hangar där hon haft sin hemvist sedan Bratts dagar och som tillhör LFK.

Den legendariske chefsprovflygaren Claes Smith var ordförande för LFK mellan 1948-1951. Han genomförde bl.a. de första provflygningarna med Saab B 18, J 21 och Scandia.

1954-1956 var stridspiloten Ian Iacobi ordförande. Han gjorde sig känd som frivillig pilot vid F 19 under Finska Vinterkriget och den första svenska pilot som sköt ner ett flygplan i luftstrid.

1957-1968 var chefsprovflygaren Bengt Olow ordförande. Han genomförde bl.a. de första provflygningarna med Saab 32 Lansen och 35 Draken.

LFK, utbildar och skapar flygintresse
Flygindustrin behöver ingenjörer. Men att bygga ett flygplan är inte som att programmera en diskmaskin. Det krävs förståelse för hur produkten fungerar som helhet, även om man bara är med och bygger en del av den.

Inlärning sker, enligt psykologiska teorier, på flera nivåer. Det börjar med medvetande och förståelse om ämnesområdet, fortsätter med praktiskt användande av kunskaperna för att slutligen nå eget skapande och vidareutveckling. LFK bidrar med lärande på alla dessa nivåer.

LFK har två huvuduppgifter. Den ena är att utbilda piloter. Ett fåtal av dessa hamnar längst fram i trafikflygplan i bolag som SAS. Ytterligare ett fåtal hoppar in på den militära flygbanan och blir stridspilot. Majoriteten hamnar dock inom andra yrken. Många av dessa jobbar dock i Linköpings flygindustri. Det är deras flygintresse som har varit en viktig del av deras yrkesval. Här kommer den andra av LFK:s huvuduppgifter in, d.v.s. medlemsflygningen. Det är dessa ingenjörers flygning vid sidan av arbetet som fördjupar deras kunskaper om hur ett flygplan fungerar i praktiken. Handen på hjärtat. Hade den svenska flygindustrin varit lika bra utan välutbildade svenska flygingenjörer? Hade dessa ingenjörer varit lika välutbildade inom flygteknik utan sin pilotutbildning?

Flygteknikerutbildningen på Ljungstedska gymnasiet har nytta av LFK och det övriga privatflyget i Linköping, då det ger goda möjligheter till praktik genom att hjälpa till och underhålla LFK:s flygplan.

LFK utbildar även övriga anställda vid flygteknikbolagen i Linköping. Vid sidan om den ordinarie flygutbildningen har LFK tagit fram ett utbildningspaket med teori och lite flygning i simulator och flygplan där eleverna får en god inblick i hur ett flygplan fungerar och vilka regelverk som gäller för flygning. Denna utbildning hoppas vi även ska bli intressant för fler av flygteknikbolagen i Linköping och vi tänker erbjuda den inom ramen för Aerospace Cluster Sweden där LFK är en av medlemmarna.

LFK håller kontakten med allmänheten
Linköping har 17.000 personer som är involverade inom flygindustrin, men hur är det egentligen med kunskaperna om flyg bland de övriga 133.000 invånarna? För vissa är flyg bara ”buller och miljöförstöring”. De har därmed inte förstått vikten av flygindustrin för Linköping. Var kommer pengarna från som finansierar köpen av maten i butikerna, som beställer biljetterna till bion eller beställer tiden hos hårfrisören?

Efter att Linköpings Fallskärmsklubb och Linköpings Segelflygklubb fick lämna Malmen för ett antal år sedan så är LFK den enda öppna flygklubben i Linköping som har kvar sin verksamhet i själva Linköping. Det innebär att LFK är en viktig del av Linköping stads möjligheter att få invånarna att pröva på det som är Linköpings specialitet, nämligen flyg!

LFK har genom åren arrangerat ett antal flygdagar öppna för allmänheten. Allt från stora flygdagar, som den som hölls 1983 där italienska uppvisningsgruppen Frecce Triccolore medverkade, till mindre Fly-Ins med uppvisning, som förra årets 80-årsjubileum. Vi tänker fortsätta med detta. Under 2014 så planerar vi att ha ett antal tillfällen då allmänheten bjuds in för att pröva på hur det är att flyga.

Genom åren har LFK haft en omfattande ungdomsverksamhet. Denna bröts delvis loss ur LFK när Segelflygklubben knoppades av från LFK 1973. Men vi planerar att starta upp en ny verksamhet under 2014. Under 2013 så har vi haft diskussioner med Linköpings Universitet och den akademiska flygföreningen LuFF om ett ökat samarbete.

Sammanfattning
Linköping växer som stad. En mycket viktig anledning till att Linköping nått denna position är framväxten av den svenska flygindustrin. Utan flygverksamhet i Linköping hade Saab inte funnits här. Utan Saab hade Linköpings Universitet inte vuxit fram. Utan Linköpings Universitet hade inte alla starka teknikbolag i Mjärdevi vuxit fram.

LFK har varit en del av denna framväxt och ser sig själv som en viktig del även i den framtida tillväxten av svensk flygteknik i Linköping. Utan LFK, ingen bas för Flyghuvudstaden att bygga framtiden på!

Nyårslöften

Nyårslöften brukar vara saker som man i ett lätt överförfriskat tillstånd kommer på att man ska göra under det nya året. Oftast brukar det vara saker man aldrig tidigare lyckats med och troligtvis inte kommer att uppnå under det nya året heller. Sluta röka, gå ner i vikt, börja motionera m.m. Gymmen brukar vara fulla de första veckorna i januari, men sedan så återkommer den krassa verkligheten och soffliggarna blir åter soffliggare.

Själv så brukar jag försöka sätta ribban på någorlunda överkomlig nivå. Då misslyckas jag i varje fall inte med mina löften under årets första veckor.

Vad blir då årets flygrelaterade löften/målsättningar för min del?

Man kan dela upp de i personliga målsättningar samt målsättningar som jag som klubbordförande för LFK har satt upp.

För min egen del så handlar det om att flyga och ha kul. 2013 lyckades jag skrapa ihop 47,8 timmar flygtid samt 6,1 h simulatortid. Det ska definitivt inte bli mindre under 2014. Jag ska resa ut på fler Fly-Ins och flygdagar än under förra året. Jag ska slutföra min IR-utbildning. Jag ska flyga in mig på klubbens DA-20 samt MVFK:s Bulldog. Jag ska se till att få in AVA-behörighet och rotebehörighet i mina civila papper.

En av höjdpunkterna under 2013!

Ett personligt mål som kan bli svårt att nå under 2014 är att köpa en egen kärra. Antingen själv eller ihop med några kompisar. Tiger Moth-projektet ligger just nu lite på is p.g.a. hangarfrågan på Saab-fältet. Storch-projektet håller jag fortfarande på och bollar mot Transportstyrelsen. Papper är som sagt var viktiga i flygsammanhang!

Som klubbordförande så har jag ett antal viktiga målsättningar under året. Först och främst är att få till en bra lösning med nytt klubbhus och nya hangarer. Detta kommer att ta tid och kräva mycket hjälp från alla medlemmar. Inte minst att tömma alla våra lokaler på skräp som samlats ihop under 80 års flygverksamhet. Givetvis också ta till vara på värdefulla minnen som ska användas för att skapa klubbkänsla i de nya lokalerna. Vi kommer att arrangera ett medlemsmöte i slutet på januari för att gå igenom vägen framåt.

Men under tiden som detta pågår så ska vi inte glömma bort att ha kul!

Vi ska ha minst en Fly-In under året. Inte i samma skala som 2013, men ett tillfälle att bjuda hit flygande vänner och bekanta, grilla och umgås.

Vi ska ha minst ett öppet hus på Saab-fältet tillsammans med Segelflygklubben och Fallskärmsklubben. Inte helt enkelt att få till med tanke på koncession m.m., men ett måste för att Linköping ska kunna fortsätta profilera sig som ”Flyghuvudstaden”. Min tanke är att ha det i samband med Linköpings stadsfest som förra året.

Vi ska utöka samarbetet med Universitetet och flygteknikbolagen i Linköping. LFK ska vara en naturlig del av främjandet av flygintresset i Linköping. Här ska vi bl.a. visa upp oss på Aerospace Forum under vecka 24.

Vi ska få någon typ av ungdomsverksamhet. Jag tittar på samarbete med FVRF/Flygpojkarna och FFK Young Pilots.

Vi ska få till ett utökat samarbete med flygklubbarna i vårt närområde. Främst är det Norrköping och Motala. Eftersom Saab-fältet kommer att vara stängt i ett par veckor under sommaren p.g.a. ny banbeläggning så kommer våra flygplan tyvärr att vara tvingade till att baseras på andra flygplatser under den del av året då många vill ut och flyga. Där måste vi få till en bra lösning så att vi kan nyttja flygplanen fullt ut.

Vi ska arrangera ett antal klubbaktiviteter under året. Bl.a. ökad nödträning i vår simulator.

Vi ska arrangera rallyn så att medlemmar får chansen att komma ut i Sverige och pröva på och landa på nya banor.

Sist men inte minst så håller Per Wernholm på och arrangerar en resa till Duxford och Flying Legends runt 12-13 juli. En av de bästa flygshowerna i Europa med massor av veteranflygplan. Jag hoppas att så många klubbmedlemmar som möjligt kommer att nappa på detta erbjudande.

Jag hoppas att jag och klubbstyrelsen ska kunna hålla alla dessa löften. En sak vet jag i varje fall. 2013 var ett bra flygår. 2014 ska bli ännu bättre! God fortsättning på 2014 till alla medlemmar i klubben och vänner runt om i Flygsverige!