Östgötaflyg i träda

Många av dagens medlemmar i LFK kanske inte känner till “Östgötaflyg”. Det är, eller i varje fall var, LFK:s eget flygbolag! LFK är en av Sveriges äldsta flygklubbar och Östgötaflyg var fram till 2013 Sveriges näst äldsta flygbolag som fortfarande var aktivt. Endast SAS är äldre!

Orsaken till att Östgötaflyg startades var att LFK under 40-talet avsåg utöka verksamheten med bruksflyg. Den 7 oktober 1947 bildades “Föreningen Östgötaflyg, upa, Linköpings Flygklubb”. Det första flygplanet blev SE-AGA, en Caudron C.510 Pélican, allmänt kallad “Agaton”, som tidigare tillhört vår grannklubb NAFK.

Verksamheten drogs snabbt igång med rundflyg över Roxen, reklamflygningar, fotoflyg och tidningsflyg där man fraktade Expressen och Aftonbladet från Stockholm till Norrköping och Linköping.

1957 började Östgötaflyg utföra kraftledningsinspektioner. Kommerskollegiet hade beslutat att varje kraftledning skulle besiktas minst en gång per år. Detta resulterade i massor av jobb för svenska flygklubbar och flygbolag. T.ex. så hade Östgötaflyg sommaren 1964 tre flygplan i Norrbotten och inspekterade kraftledningar.

I slutet av 70-talet började Östgötaflyg utföra viltinventeringar. Detta skedde på vintern då älgarna är lätta att upptäcka mot snön. De svenska länen skulle inspekteras vart 5:e år. 1980 så hade Östgötaflyg fem PA-18 Supercub som tillsammans flög mer än 1000 h under inventering av vilt i de svenska skogarna.

Enligt vår jubileumsbok från 1983 så såg framtiden ljus ut för Östgötaflyg. Verkligheten idag ser dock lite annorlunda ut.

2013 så beslutade styrelsen att lämna tillbaka Östgötaflygs verksamhetstillstånd, AOC – Air Operator Certificate, till Transportstyrelsen. Orsaken är att verksamheten och därmed inkomsterna har minskat. Kraftledningsinspektioner och viltinspektion utförs numera med helikoptrar och fotoflyg är inte lika eftersökt när det finns satellitbilder samt små fjärrstyrda UAV:er med kamera att köpa för en billig peng. Dessutom har Transportstyrelsen de senaste åren, liksom för övriga flygrelaterade tillstånd/certifikat markant höjt avgifterna för ett AOC. För LFK så resulterade det att intäkterna inte längre motiverade kostnaderna.

Resultatet av allt detta är att från 1 januari 2014 är Östgötaflygs flygverksamhet avslutad. Sveriges näst äldsta flygbolag är alltså lagt i träda! Östgötaflyg finns dock kvar som bolag inom LFK i väntan på bättre tider.

Underlaget till detta inlägg kommer från boken “Mot vidare horisonter. Allmänflyg under 50 år i Linköpings Flyggklubb 1933-1983” som gavs ut vid LFK:s 50-årsjubileum. Det finns fortfarande några exemplar kvar att köpa i LFK klubbstuga.

P.S: “Agaton” har under ett antal år renoverats för att nå flygande skick. Läs mer på denna tråd hos SFF. Nu ryktas det om att projektet är till salu. Någon som är intresserad?

“Agaton” på Visby flygmuseum år 1997
Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *