Tack, Danke, Merci, Gracias & Thank You!

Nu har LFK80 Fly-In slagit igen portarna efter en mycket lyckad dag, kväll och natt. I mitt korta tacktal på middagen så sade jag att “95% av en lyckad flygdag hänger på bra väder, men de övriga 5% på de som arbetat för att göra den bra”. Vädret kan man inte göra mer än be för, men arbetsinsatserna går det att lägga ner tid, svett och möda på.

Eftersom det nu inte finns någon mat som riskerar att stå och bli kall så tänkte jag gå in lite djupare i mitt tackande.

Först och främst tack till alla besökare som kom gående eller med bil. Det är för er som vi anordnar en sådan här aktivitet. Jag hoppas att ni njöt lika mycket som vi av det vackra vädret. Köerna till mat och toaletter verkade vara korta, parkeringen fungerade bra även om vissa hade svårt att hitta parkeringen på andra sidan vägen. Jag tror därför att alla besökare kunde koncentrera sig på flygplanen och uppvisningarna och njuta av en glass i solen. Trots konkurrensen med Stadsfesten så var det många som dök upp runt lunch. Vä räknar med ca 1500 besökare.

Sedan tack till alla flygande besökare. En Fly-In är ingenting utan besökande piloter och flygplan. Nu kom det mer än 30 maskiner och landade! Dessutom dök det upp inte mindre än 11 stycken Saab Safir som man kunde se i en stor formation över staden i slutet av dagen. Detta visar verkligen att vi lyckats marknadsföra oss mot flygsverige. Trots allt så var det motorflygets dag runt om i Sverige och vi konkurrerade därföpr med många klubbar om de flygande gästerna.

Jag vill rikta ett djupt tack till NuLink som stöttat oss från början. De ställde upp på vår arbetsmarknadsdag, de stöttade oss med reklamplats på den elektroniska skylten ute vid E4:an och de sponsrade första priset i vår utlottning, ett pröva-på-pass i Piper PA-28 eller Diamond DA-20. Linköping är verkligen Flyghuvudstaden och flygklubbarna är en del av detta. Linköpings Flygklubb kommer att fortsätta detta påbörjade samarbete med NuLink, Flyghuvudstaden och Aerospace Cluster Sweden.

Biltema och Saab ställde upp med sina uppvisningspiloter och flygplan. Biltema har med sina satsningar på veteranflyg förgyllt svenska flygshower de senaste åren. En amerikansk gäst på vår Fly-In utbrast förvånat när han såg Pers uppvisning, “Hemma i USA så svänger de bara lite när de visar upp veteranflygplan. Ingen vågar behandla en veteran på detta sätt”. Se och njut! Saab ställde upp med sin B 17 i flyguppvisningen samt en 39C Gripen i markutställningen. Dessutom fick vi låna avspärrningsutrustning för att kunna säkra av området. Tack för det!

Ingen flyguppvisning utan uppvisningspiloter. Linköpings Fallskärmsklubb inledde uppvisningen med ett formationshopp med sju fallskärmar och rökeffekter. Pär Cederqvist avslutade programmet med att visa upp Biltemas Spitfire Mk XVI. Det är inte för inte som han blev utsedd till Årets Flygare 2012 av KSAK. På söndagen gladde han dessutom oss som hjälpt till med att knuffa ut hans Spitfire ur hangaren med en improviserad uppvisning över Saab-fältet. Johan Sjöstrand har flugit B 17 i många år och på många uppvisningar. Det närmar sig dock byte och vi önskar Johan lycka till med nya arbetsuppgifter på Saab. Pelle Englund gjorde ett fint program i sin BA-11. Detta är det enda exemplaret i världen och hålls i utmärkt flygande skick. Niklas Eriksson och Curt Cronerud genomförde en välsynkad roteflygning i Saab Safir. Det är inte ofta man får se 60-åriga flygplan flyga avancerad flygning i förband. Ove Jonsson kom in i sista sekunden och genomförde ett vackert program i veteranklubbens Bulldog. Stort tack till er alla. Många av er skulle vidare till flyguppvisningar redan på söndagen.

Alf Ingesson-Thor fick tyvärr problem med motorn på sin Safir och hans uppvisning utgick i ett sent skede från programmet. Men det blir fler tillfällen att se Affe i luften.

Ett stort tack till vår uppvisningsledare Kjell Nordström. Tornet och kontrollen blev lugna bara av att höra att det var han som höll i trådarna under uppvisningen.

Företagen som ställde upp och visade sina produkter och tjänster på arbetsmarknadsdagen gav oss den ekonomiska grund som innebar att vi kunde erbjuda fri entré och fri parkering till alla gäster. Linköpings Universitet visade upp projekt inom flygteknik. Dessutom så gjorde man reklam för den kommande Masterutbildningen i Flygteknik som startas hösten 2013. LFK hoppas på ett tätt samarbete med LiU framöver. LuFF – Linköpings Universitets Flygförening, kommer att vara ett samarbetsorgan mellan LiU och LFK. Proavia visade upp sina specialistkunskaper i flygteknik. Man sponsrade dessutom Flygvapenmuseum så att deras HKP6 kunde flyga upp till Saab-fältet. Unmanned Systems Group visade upp en UAV för besökarna. Även om vi flygentusiaster slåss med näbbar och klor för att behålla bemannat flyg så är UAV:er en del av framtiden. Combitech samarbetar redan med LFK. Vi utbildar deras medarbetare i grundläggande flygteknik.

Tack till St Kors som lät oss hålla till i gamla Skywayshangarn med arbetsmarknadsdag och hangarfest på kvällen. Dessutom fick vi ställa in gästande segelflygplan och Spitfire.

Håkan Olsson reste över halva Sverige för att agera speaker under uppvisningen. Ett uppdrag som han genomförde med briljans. Det gäller att som flygdagsspeaker ha kunskap om flygplanen och piloterna som genomför uppvisningarna. Håkan är outsinlig källa av kunskap om allt som har med flygplan att göra. Det var kul att lyssna på hans och Per Cederqvists diskussion om varför däcken på en Spitfire blir slitna under starten och inte under landningen.

Tack till Heli Air Sweden som hela tiden flög upp och ner med en helikopter fylld med betalande passagerare som ville se Linköping från ovan.

Maten som serverades på kvällen kom från vår granne Restaurang Albatross. Som vanligt utmärkt och mycket bra service! Vi blev många på kvällen, men tack vare generösa portioner så räckte maten till alla gäster.

Tack också till de övriga klubbarna som var med och arrangerade Fly-In. De håller numera inte till i Linköping, men har starka band till Linköpings Flygklubb. Linköpings Fallskärmsklubb och Linköpings Segelflygklubb sålde slut på alla sina pröva-på-pass och tandemhopp. Det visar vilket sug det finns bland Linköpings flygentusiaster på att pröva på dessa aktiviteter. Malmens veteranflygklubb anordnad en Safirträff som uppskattades av alla Safirpiloter som kommit till Linköping. Tre stycken Safirer kom ända från Norge för att vara med.

“Japaner, japaner, japaner, överallt japaner”. För att travestera Sven Jerring så utmärktes vår Fly-In av massor av gula västar. Jag hade oroat mig för att vi inte skulle få ihop tillräckligt med personal, men skam på mig. Det dök upp betydligt fler än jag trott och alla kämpade för att de skulle bli en bra dag för besökarna.

Klubbarnas medlemmar slet med att grilla hamburgare, koka korv, grädda våfflor och servera glass, kaffe och läsk. Gert ställde upp med sin vagn och serverade olika varianter av brända mandlar. Nicke ledde samordningen av flygtrafiken med bravur. Då tornet hade stängt hela dagen så är det ett stort jobb att säkerställa att flygplanen anländer, landa och hittar till sina parkeringar på ett säkert sätt. Olle ledde bevakningsteamet som säkerställde att inga gäster kom för nära flygplan med motorn igång. Dessutom så hade våra besökare möjlighet att ställa frågor om flygteknik till de som kan allt om småflygplan.

Jag hoppas att jag inte glömt någon. Stort tack till alla som deltog i vår Fly-In. Utan er hade det inte blivit lika bra som det blev! Jag hoppas och tror på att det kan bli något liknande även 2014.

Se även LAE, Flyghuvudstaden och Corren.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *