Precisionsnavigering

Precisionsflygning består av två grenar. Landningstävling har vi redan tagit upp. Den andra grenen är precisionsnavigering.

Förra onsdagen (5 juni) så hade vi medlemskväll med genomgång av hur man tävlar i precisionsnavigering. Två av våra rutinerade medlemmar som deltar i tävlingar och som även ska deltaga i årets SM stod för teoriutbildningen.

Precisionsnavigering består av ett planeringsmoment och ett utförandemoment. Planeringen startar klockan 00:00. Man ska komma till salen där planeringen genomförs 5 minuter innan och har rätt att gå in 3 minuter innan. Det genomförs kontroll för att säkerställa att man inte har några elektroniska hjälpmedel. Här är det navskiva och E6B kalkylator som gäller!

Man har 30 minuter på sig att göra en navigering där man får en rutt med punkter och avstånd mellan punkterna. Sedan ska man beräkna färdvinklar, magnetisk kurs med vindupphållning (baserat på önskad TAS som ska ligga mitt i envelopen för aktuell flygplanstyp, PA-28 vanligtvis 80 kts samt vind som anges på dörren när man kommer in), Ground Speed och Time on Leg. Denna beräkning lämnas in och poängbedöms.

Därefter får man ut datorberäknade värden och har ytterligare 30 minuter på sig att preparera kartan. Till sin hjälp får man ha ett rutnätspapper med tidslinjer för olika Ground Speed. På banan finns det brytpunkter som är markerade med bokstäver. Dessa skall passeras rakt över och man får straff för tidsfel > 5s. Noggrannheten på kartan ger inte möjlighet till bättre än +-2-3 s. Sedan finns det hemliga brytpunkter som anges med tecken på marken. Dessa skall man pricka in på kartan under flygning. Slutligen har man med sig ett antal foton som på objekt som man ska hitta från luften och markera in på kartan.

Klockan 01:15 så ska man starta från banan. Sedan gäller det att passera startlinjen vid en viss tidpunkt. För att försvåra det hela så har man ett antal hemliga tidkontroller som ska passeras +-0,5 nm fel. Det innebär att man kan ligga lite fel under navigeringen bara man prickar in de hemliga kontrollerna rätt. D.v.s. ett visst inslag av tur utöver skicklighet! Med sig i flygplanet har man en GPS-logger som används för att föra över flygningen till tävlingsledningens dator.Det är inte som förr att det står kontrollanter ute på marken vid varje punkt. Bra, då det gör att tävlingarna kräver mindre personalresurser!

Lektionen avslutades av att vi elever fick göra en planering. Först så fick vi beräkna kurs och fart och sedan rita in det på karta. Inte helt lätt då vi nog alla glömt bort hur man använder en E6B.

Det finns GPS-logger att låna på klubben. Tanken är också att skapa ett antal träningsbanor som intresserade kan få nyttja.

En bra kväll! Samma kväll passade vår blivande motorflygchef, Nils-Erik Peterson att visa upp sin nyanskaffade PA-28 Turbo Arrow, D-ENGM allmänt kallad “Günther Martin”. För att fira detta bjöd han på grillad korv.

Visning av “Günther Martin”

Det är aldrig för sent att börja tävla. Måndagen den 17 juni går den fjärde deltävlingen i klubbens landningstävlingsserie av stapeln.

OBS: klubben har som policy att bekosta en medlems första tävling utanför klubbens regi, s.k. “debutanttävling”. D.v.s. flygtiden som går åt under själva tävlingen, inte till eller från tävlingsplatsen.

Tack till Lars Östling och Torbjörn Ohlén för genomgången. Dessutom lycka till på SM!

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *