Tintins flygplan

Hergé var en av de serietecknare som lade ner mest arbete med att få detaljerna korrekta. När man läser hans album så inser man att det ligger mycket efterforskning bakom varje bildruta. Han var också en stor bil- och flygfantast, vilket resulterade i verklighetstrogna teckningar av de modeller som var aktuella då han ritade sina serier.

Det har under ett antal år getts ut samlarserier med Tintinfigurer samt små modeller av de bilar som förekommer i Tintinalbumen. Nu är det dags för flygplanen!

Upp till 40 stycken olika modeller planeras. Bland de första är:

Bellanca CH-300 Pacemaker (Krabban med guldklorna)

De Haviland DHC-1 Chipmunk (Den svarta ön)

Udet U 12 Flamingo (Tintin i Kongo)

Arado Ar 196 (Den mystiska stjärnan)

I den här länken kan ni se teckningar på de olika flygplanen från Tintinalbum. För de som inte orkar vänta så finns det alltid möjlighet att bygga egna flygplansmodeller. Då kan det vara bra med snygga dekaler i rätt utseende som man bl.a. kan få tag på från Insigniamag. Själv så ser jag fram emot modellen av de Havilland DH.98 Mosquito från Koks i Lasten.
Bookmark the permalink.

4 Comments

  1. Helt klart intressant!
    Vad inte många Tintin-läsare tänker på är att både flygplan och bilar uppdaterades till modernare varianter i de olika utgåvorna av Tintin. Allteftersom åren gick så ville ju Hergé att storyn skulle verka modern fortfarande fortfarande. På den här länken finns ett antal exempel: http://dardel.info/tintin/variantesE.html

  2. Tack Håkan. Jag var inte helt medveten om det själv. Lite intressant är att Hergé städat upp i gamla teckningar på framför allt svarta, med tanke på förra årets rasistdebatt om “Tintin i Kongo”.

    http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/bakgrund-tintin-och-rasismen
    http://www.dn.se/kultur-noje/kulturhusets-nya-chef-kastar-ut-tintin
    http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-17014127

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *