Hågkomster från ett fjärran liv 1983

Namnlös2På Julafton brukar Benjamin Syrsa få kort med berättelser från gångna tider. I min mailkorg så damp det precis ned ett sådant med titeln “Hågkomster från ett fjärran liv 1983“. Kortet är från 1983 och avsändarna flygnördarna Per och Håkan.

Berättelsen handlade om deras resa till England strax efter att de fått sitt flygcertifikat. Med på resan var klubbens nestor Sture Bjelkåker samt Anders Svensson.

Det som slår mig är att det var så enkelt på den tiden. Varför planera i månader inför en flygning när man lika gärna kan besluta sig under en god middag en helg och resa veckan efter? Det är precis så det ska vara att ha ett flygcertifikat. Frihet att ta sig dit man vill och på det sätt som är roligast, d.v.s. bakom spaken eller ratten i ett eget flygplan. Givetvis ska en god flyghistoria innehålla inslag av skrönor som kan berättas vid baren under kommande flygarfester.

Per och Håkan har vuxit upp i LFK. Först som flygintresserade grabbar som hängde runt klubben och som hjälpte till med tvätt av flygplan och annan grovgöra bara för att kunna tigga till sig ett flygpass eller två. Var finns liknande flygintresserade ungdomar idag? Ett av styrelsens mål för LFK under 2015 är att starta upp någon typ av ungdomsverksamhet. Jag är helt övertygad om att allmänflygets vara eller inte vara i framtiden hänger på detta.

Jag rekommenderar därför alla klubbmedlemmar att läsa denna lilla berättelse och inte bara se den som en historia som berättar hur mycket bättre det var förr, utan även som inspiration för hur vi skulle kunna få det igen! Jag tycker personligen att det vore mycket trevligt om vi medlemmar i Linköpings Flygklubb kunde få till ett Rally under sommaren där så många som möjligt tar ett par av klubbens flygplan och reser runt i Östersjöregionen. Varför inte ned till Danmark och sedan följa baltiska kusten upp mot Finland och sedan tillbaka till Sverige via Åland? Eller en resa längs med norska kusten och flyga i fjordarna?

För mer inspiration läs om Pers resa till Palanga i Litauen eller om min och Peters resa till Ottfjället i närheten av Åre. I det historiska arkivet finns också ett antal berättelser från Rallyn i början av 80-talet.

P.S: Stort grattis till Per Wernholm. Spolingen på bilderna i reseberättelsen som också går under benämningen “Dykarn” fyller idag 50 år. Han har dock inte glömt bort sitt flygintresse och är en av klubbens flygtidsgamar med allt vad det innebär!

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Alf Ingesson Thoor

    Ständiga medlemmar i Kalle Flaps akademi är Håkan, Pär och undertecknad. Lösenord är alltid Glad Sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *