FOD

I veckan så fick vi punktering på ett av huvudhjulen på vår DA-20. Jag har ännu inte fått klart vad det var som orsakade punkteringen, men jag har mina misstankar.

Eftersom vi flyttat till en nybyggd hangar på en nybyggd platta så är det just nu extra viktigt att vi håller koll på vad som ligger på marken. De som byggde hangaren och plattan kanske inte alltid förstod vad som krävs för att säkert operera flygplan. Jag har t.ex. plockat upp en hel del avkapade skruvar som ramlat ner på golvet i hangaren under byggnationen. Dessa är mycket vassa och kan lätt skada däcken. Jag har också plockat upp en hel del grus som funnits ute på plattan. Även dessa kan skada däck, men framför allt så kan de blåsa iväg när man motorkör flygplanen.

Vår gamla platta städades och snöröjdes av flygplatsen. Flygplatsen städar och snöröjer numera endast taxibanan. Allt övrigt får vi helt enkelt göra själva.

Det är därför viktigt att vi alla hjälper till och håller ögonen öppna för föremål runt omkring våra flygplan som inte hör hemma där. Hittar du något så plocka upp. Vi behöver inte vara lika ambitiösa som US Navy där alla ombord på fartyget dagligen deltar i att metodiskt gå över hela däcket för att leta efter något som kan skada däck eller motorer. På ett hangarfartyg finns det ännu mindre utrymme för misstag. En punktering som leder till att man går av banan resulterar i katastrof.

Verkar det vara något extra konstigt så rapportera till vår skolchef eller flygchef. För några år sedan så hade vi ett par punkteringar som visade sig bero på ett fel på sopmaskinen. Den har stålborstar där bitar av borstarna kan lossna. Det ska finnas en magnet som ska dra åt sig dessa lossade delar, men den visade sig vara trasig. Tack vare att vi rapporterade händelserna till flygplatsen så kunde maskinen lagas och vi undvek fler skador.

FOD – Foreign Object Damage är precis som ogräs allt oönskat som finns där det inte är tänkt att finnas.

Det är dock inte bara FOD kring flygplanen som vi medlemmar numera måste hålla koll på.

Vi har inte längre någon fast anställd som hjälper till i klubbhuset. Jouren har dessutom under 2015 dragits ner till ett minimum då medlemstjänsten har nyttjats för att flytt riva klubbhus och hangar samt att bygga upp det nya klubbhuset. Ser du att det är skräpigt, att det saknas papper på toaletten m.m. så är det bara du som kan göra något åt det.

Vi har haft en hel del problem med tröga hangardörrar. En del av dessa problem beror på injusteringsproblem som vi håller på att åtgärda, men en del beror på att dörrarna öppnats felaktigt, vilket skadat rännorna som dörrarna ska gå i. Se därför noggrant till att dörrarna löper i sina spår när du manövrerar dem och att de inte slår i sina ändlägen. Ta bort låshylsan när du manövrerar dörrarna så slås den inte sönder när portarna träffar varandra.

Tillsammans så säkerställer vi att flygsäkerheten bibehålls och att klubbhus och hangar hålls i bra skick. Det finns ingen annan som gör det jobbet. Bara vi medlemmar!

Avslutningsvis en gammal klassiker som med dagens ögon kanske inte är helt politiskt korrekt. Dr FOD and Miss Body! Budskapet är klassiskt och gäller än idag även om det kanske inte alltid behövs en lättklädd dam för att bibehålla elevernas koncentration på ämnet…

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *