Simulatorflygning med ungdomar

I måndags så var det dags för andra ungdomskvällen med Linköpings Flygklubbar. Den här gången var det simulatorflygning på schemat. LFK stora simulator håller fortfarande på att monteras upp efter förra årets flytt. I stället så fick ungdomarna chansen att testa tre mindre typer av simulatorer.

  • Motorflyg. Cessna 172 med start från Saabfältet i Linköping. Sedan en tur in över Roxen och tillbaka in för landning. Styra med ratt, pedaler och gasspak placerad på höger sida. Inte helt enkelt och svårigheten ligger i att hålla precision i fart och höjd. Simulatorn bygger på Microsoft “Flight Simulator X” som börjar få några år på nacken.
  • Segelflygsimulator. Programmet vi använde heter “Condor” och hade mycket bra grafik. Här fick ungdomarna pröva på att flyga med spak.
  • Modellflygsimulator. De flesta moderna kontroller för radiostyrda flygplan har uttag så att den går att koppla till en dator. Sedan finns det ett antal program där nybörjare kan lära sig att flyga ett radiostyrt flygplan eller helikopter utan de stora kostnader det innebär att krascha vid första landningen.

Nästa ungdomskväll är inplanerad till vecka 23, runt den 7-9 juni. Tanken är att vi ska testa på att flyga modellflyg på riktigt. Eftersom det är väderberoende så kan vi inte exakt bestämma kväll. Vi kommer att gå ut med detta på vår hemsida samt på Facebook.

Flyga simulator går, som ni ser i nedanstående filmer, att genomföra med olika ambitionsnivå…

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *