Visingsö Fly-In 2017

Visingsö är ett av de pärlor till flygfält som ligger inom lagom flygavstånd från ESSL. Jag brukar åka dit minst någon gång per flygsäsong. Dels för att det är ett trevligt resmål och dels för att stödja Jönköpings Flygklubb som driver fältet.

Första helgen i Augusti så brukar det arrangeras Fly-In. Jag var där för två år sedan och det var en mycket trevlig upplevelse. I år så tänkte jag och Johanna stanna över natten och tälta och grilla med de andra flygnördarna.

Men på lördagsmorgonen så såg det mycket tveksamt ut. Västliga vindar på 10-15 knop och risk för byar upp till 20-25 knop. Jag kontaktade Per Wernholm och Mattias Kastman som också skulle flyga dit och vi beslutade att vi skulle träffas på klubben för att diskutera om vi skulle flyga eller inte. Start och landning på Saab var inte problemet då vinden låg mer eller mindre rakt i bana 29, men på Visingsö så var risken för mer eller mindre rak sida oavsett om man valde bana 19 eller bana 33.

De kraftigaste vindarna var troligtvis i samband med Cb och de är lätta att undvika. Vi beslöt oss därför att starta och göra ett landningsförsök. Om det var för bökiga vindar så hade vi i varje fall fått en trevlig flygtur. Eftersom det var turbulent luft så åkte vi enskilt på ditresan. Per startade först i SE-KIT, sedan kom jag och Johanna i SE-KMH och sist Mattias och Viktor Lidman i SE-MEB.

På vägen till Visingsö så var det kyttigt och en hel del stora Cb med kraftig nederbörd. Men det var fin sikt och sol. Jag beslöt mig för att flyga in över plats ESSI och landa bana 19. Det började dyka upp en hel del andra flygplan, men jag låg först i varvet. Vinden var mycket stabilare än vi hade räknat med, så landningen gick bra.

Sedan var det bara att parkera KMH bredvid banan och gå fram och hälsa på flygkamrater från hela Sverige. Vi tillbringade sedan dagen på Visingsö, pratade flyg, tittade på flygplan och fikade. Jönköpings Flygklubb hade fixat korv, våfflor och kaffe. Vädret var finfint hela dagen, så det var en mycket trevlig Fly-In även fast vindarna resulterat i betydligt färre besökare än 2015.

Det fanns en hel del intressanta maskiner att titta på. Jag fastnade för en mycket fin Delta Trikes Aviation J-Ro 914 Autogyro samt en Zenith CH 701 som är en ultimat STOL-kärra. (Kolla på framkantsklaffarna på bilden nedan).

Eftersom det fortfarande var en hel del regnskurar i området så beslöt jag och Johanna oss för att inte stanna kvar över natten och tälta, utan vi lämnade Visingsö samtidigt med SE-GCM (Linköpings Segelflygklubb Supercub med Gert Eriksson vid spaken) och SE-KIT. Efter start så samlade vi ihop till en tregrupp med GCM först och KIT/KMH på varsin vinge. Även på hemvägen så var det en hel del Cb och regnskurar. Vi flög i tregrupp fram till Borensberg där vi delade upp då GCM skulle landa på Finspång. Jag och Per fortsatte i rote mot Saab. När vi närmade oss Roxen så såg vi att det låg ett stort Cb strax norr om fältet och ett ännu större en bit söder om. Vi lade oss därför i ett väntläge över Roxen tills tornet rapporterat att vinden mojnat något och sedan så smet vi in och landade innan regnskur nummer två kom in över fältet. Vi hann precis börja dra in flygplanen i hangaren när regnet började smattra på plåttaket.

Allt som allt en mycket trevlig flygtur! Jag rekommenderar alla medlemmar att flyga till Visingsö då och då och betala en hundralapp (landningsavgiften är 60 kr) så att Jönköpings Flygklubb har råd att fortsätta hålla fältet i skick.

Foto: Johanna Lensell/Björn Rystedt

P.S: LAE var också där och gjorde även lite reklam för Eksjö flygdag den 20/8. Det är nästa inplanerade flygresa för min del!

Bengt Bergholm har lagt ut en del bilder från Visingsö.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *