SM i civil flygfemkamp (CFFK) och precisionsflygning 2018

Lars och Karin svenska mästare i CFFK i lag

Årets sommar-SM-vecka arrangerades i Landskrona och Helsingborg, med svenska mästerskap i en mängd olika sporter. I år var SM i Civil Flygfemkamp (CFFK) och Precisionsflygning en del av SM-veckan och genomfördes på Enoch-Thulin-fältet utanför Landskrona.

I år var det 21 deltagare i precisionsflygning, varav fem kom från Linköping; Lars Östling och Torbjörn Ohlén som flög sin gula Cessna GMT samt Karin Nyström, Åke Jarlhäll och jag som flög KMH. Stor del av de deltagande som kom från Linköping, således!

Av alla deltagarna var det 6 stycken som också tävlade i CFFK. Från Linköping var det Lars och Karin som var med.

Torbjörn, Karin och Åke diskuterar inför landningsmomentet

I takt med att vi närmade oss SM-veckan, närmade sig också flygstopp för KMH. På den planerade avresedagen var de återstående timmarna så få att de nätt och jämnt skulle räcka till transporten till och från tävlingen och tre omgångar navigeringar och landningar. Lyckligtvis fick Håkan tid att göra en 50-timmars service tidigt på morgonen därpå, så vi tränade lite runt ESSL under dagen och åkte nästa dag istället. Stort tack till Håkan!

Vi höll till på Enoch-Thulin-fältet utanför Landskrona, i deras nybyggda klubbhus. Det är nyligen återuppbyggt efter att ha brunnit ner, tillsammans med en av hangarerna. Huset är jättefint, med stora sällskapsytor, stort kök och duschmöjlighet. Vi fick ett bra mottagande, med en husvisning av klubbens ordförande.

Ett sätt att bedöma landningarna är att slow-motionfilma och sedan titta på dem efteråt i mobilen

På fältet finns det en asfaltbana, med en gräsbana parallellt intill. Det var ganska mycket aktivitet med segelflyg och tillhörande bogsering, klubbens normala flygande samt fallskärmshoppningslyft. Hoppningen skedde dock över staden, eftersom det var SM i precisionshoppning också, och landningsplatsen var på en idrottsplats ganska nära Citadellområdet.

Lars och Frazze diskuterar ett landningsresultat

Det var värdefullt att kunna träna på plats, i ovan terräng och ett lite udda trafikvarv med många restriktionszoner. Vi körde korta navigeringar som Lars och Torbjörn ordnat samt bekantade oss med trafikvarvet. Det blev också en liten navigering till Ljungbyhed för reservdelsupphämtning till EYC, som lite oväntat förlorat en skruv till förgasaren någonstans i varvet.

Tävlandet började på torsdagen med punktorientering och simning för CFFK. Punktorienteringen genomfördes i Citadellområdet, där många andra av SM-veckans tävlingsgrenar genomfördes, t.ex. hinkfotboll och frisbee. Citadellområdet, med slottet mitt i, var centrumpunkten i Landskrona för SM-veckan, dit allmänheten gick för att titta.

Starten går i löpningen…

Under fredagen genomfördes navigeringsmomentet. Som vanligt hade Frasse lagt banan. Jag tyckte att banan var särskilt lyckad i år, lagom svårighetsgrad och längd. Den gick i stort sett runt Ljungbyheds kontrollzon, smet precis emellan det lilla gap som finns mellan Ljungbyhed och Ängelholm CTR. Särskilt kul var att den avslutades rakt över just Citadellområdet. Målpunktens dukmål i form av ett stort ”A” låg på gräsmattan precis framför slottsväggen. Många på marken måste ju ha undrat vad det skulle vara till?

På fredagen genomfördes ocks

…och Lars och Karin pustar sedan ut efter en stekhet runda

å löpningsmomentet i CFFK, i fyra varv runt slottet på Citadellområdet. Det var klart och strålande sol, så det var varmt, och deltagarna fick uppleva en tuff löpning. Dessutom behövde de hålla undan för allt folk som var där och tittade på alla sporter. För oss som var åskådare fanns det också nån slags bollsport med kanot samt modellsegelbåtstävling att titta på i vallgraven bredvid vårt mål.

Karin passerar över hindret vid en av dagens bästa landningar

Landningstävlingsmomentet genomfördes under lördagen under ganska svåra förhållanden. Det blåste visserligen ganska jämn vind, men antagligen var det det varma vädret som ställde till en del spratt. Torbjörn fick t.ex. plötslig uppvind i en av landningarna och kom inte ner i tid. Överlag fick deltagarna ganska dåliga landningsresultat. För egen del hade jag kanske en viss fördel i att flyga ett lite tyngre plan i dessa förhållanden.

SVT intervjuar tävlingsledningen

Under landningstävlingen var SVT på plats och rapporterade direkt. Det finns flera klipp från det på SVT Play. I ett klipp kan man se en intervju med tävlingsledaren Håkan Carlsson, där han berättar om tävlingsformen. Där ser man också mig landa med KMH. Klippet finns här, och så får man spola fram till c:a 3:20:30. Här kan man se en av de bättre landningarna under dagen, Lars landar med den gula GMT, och så får man spola fram till c:a 41:45.

Tävlingen avslutades med middag med prisutdelning efter landningarna på lördagskvällen. Lars blev svensk mästare i CFFK, och Lars tillsammans med Karin blev mästare i lag! Grattis! Claes-Magnus Johansson blev svensk mästare i precisionsflygning, och Lars kom på plats 6, jag på 8, Karin på 16, Torbjörn på 17 och Åke på plats 19. I lagtävlingen tog Lars och Torbjörn brons och jag och Karin kom på fjärde plats av åtta.

Lars svensk mästare i CFFK

 

Lars och Torbjörn på tredje plats i precisionsflygning i lag

Att vara med på SM i precisionsflygning/CFFK är inte bara att vara med i en tävling, det är också ett litet semesteräventyr. Man får återse gamla och träffa nya bekantskaper, se nya ställen och bo på roliga platser. Eskil Wiklund, som varit med i precisionsflygning och CFFK i Linköping förr i tiden, kom på besök och tittade på under landningstävlingen. Jag, Lars och Torbjörn bodde på Björn Martinssons stora gård en liten bit från fältet (stort tack för det, Björn!), Karin bodde på ett AirBnB på gångavstånd och Åke bodde på ett slott. Man får lite tid över mellan momenten, och går och äter tillsammans m.m. Vi behöver fler deltagare, så kom och var med, det är trevligt!

SM-veckan kommer att arrangeras i Linköping 2021. Långt dit, men jag ser redan fram emot det. Då måste vi ju förstås ha flygtävlingarna här, men vad roligt att kunna titta på alla andra sporter här i sta’n också! Vi måste också försöka utnyttja tillfället för att göra reklam för oss!

Anders Wallerman, med Karins hjälp

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *