Vägen framåt

2014 är ett spännande år med många förändringar för klubben. Störst av allt är den planerade flytten. Alla detaljer är långt ifrån klara, men vi börjar få grepp om tidplaner och de grova dragen på hur vår verksamhet kommer att se ut på Norra Plattan, eller GAC – General Aviation Center som den också kallas.

För att planera flytten på bästa sätt har vi bildat ett samarbetsorgan kallat “Linköpings Aeronauter” som består av LFK, Linköpings Segelflygklubb, Linköpings Fallskärmsklubb, Malmens Veteranflygklubb samt alla privatflygare som har haft sina flygplan baserade i Skywayshangaren.

Vi har tittat på en hel del koncept för att bygga upp en ny hangar, inklusive flytt av nuvarande hangarer och inköp av begagnade hangarer från Barkarby. Men flyttkostnaderna och behovet av att hyra in arbetskraft då vi troligtvis inte kan få ihop lika mycket gratis arbetskraft som t.ex. hemmabyggarna ställde upp med när de byggde sin hangar har inneburit att vi beslutat att avyttra dagens hangarer och bygga nytt. Servicehangaren och Car-porten finns nu utlagda på Blocket. Trähangaren och klubbhuset kommer att rivas innan årets slut och plåthangaren säljs i slutet av året.

Tidplanen är att vi måste ha rivit ner eller sålt Servicehangaren och Car-porten innan 1 maj. Övriga byggnader måste vara borta senast 31 december. Det kommer att behövas mycket stöd från medlemmarna att utrymma dagens lokaler och plocka ihop allt som vi behöver i de nya byggnaderna samt slänga det som vi inte vill ta med oss.

LFK har därför beslutat att anmäla intresse för sex platser i den nya hangaren. Tanken är att den ska rymma ca 16 flygplan. Det kommer att bli en kallhangar där det finns möjligheter med uppvärmning av flygplanen. Inredningen kommer vi att fixa till själva.

Servicehangaren kommer inte att vara tillgänglig från 1 mars. Det innebär att vi måste få till en lösning för underhållet av våra flygplan redan under detta år. Vi tittar tillsammans med vår tekniker på ett antal olika varianter. LFK planerar i dagsläget inte med att bygga upp en egen servicehangar på andra sidan. Möjligtvis kommer vi att isolera en av platserna i kallhangaren för att kunna göra vissa typer av mindre underhåll.

Klubbhuset kommer heller inte att flyttas. Vi tittar på ett nytt klubbhus som är tänkt att ställas upp i närheten av den nya hangaren. Här kommer det att behövas insatser från våra medlemmar för att anpassa det nya huset till vår verksamhet. Tanken är att simulatorn ska in i klubbhuset. Vi planerar också att ha två gästrum för IR-elever och besökare under somrarna. I huset ska också finnas ett par byggplatser för t.ex. renoveringen av SE-KEG samt för övriga klubbars behov. Segelflygklubben behöver vinterunderhåll av sina flygplan och MVFK planerar renovering av en Safir.

Vi har just nu en mycket bra diskussion med alla intressenter runt fältet och får mycket stöd av Saab, LCA, St Kors, NuLink, Flygmex m.m. Begreppet “Flyghuvudstaden” lever upp till sitt namn!

Tanken är att det ska skrivas ett kontrakt avseende byggnation av hangaren inom några veckor och att vi ska komma igång med detaljplanering av området samt söka bygglov. Så fort tjälen går ur marken ska plattorna byggas och grunden läggas för klubbhus. Bilden högst upp är en vision för hur området skulle kunna se ut som vi tog fram inför de första mötena med kommunen. Om några veckor när detaljplanerna är spikade så kommer vi att få se hur det kommer att se ut innan året är slut.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *