Radionavigationshjälpmedel utanför kontrollzonen

Som anstår Sveriges flyghuvudstad har Linköping mycket flygrelaterad infrastruktur i närheten. En installation som de flesta som flyger i närheten säkerligen är välbekanta med är VSN (Vassen), VOR/DME-fyren som är strategiskt placerad precis utanför inflygningspunkten Hovetorp. Fyren syns väldigt tydligt från luften, och även från marken om man åker på Brokindsleden söder om Sturefors.

Härom dagen behövde jag ett utflyktsmål för en cykeltur i det fina vädret, och beslöt mig för att se fyren på nära håll. Det såg inte ut att finnas några avspärrningar, men för säkerhets skull var jag utklädd i teknikturistens bästa kamouflage: en reflexväst och en utstrålning av att veta vad jag gjorde. Efter att ha studerat kartan noga, fyllt på vattenflaskorna och smetat på ordentligt med solskyddskräm gav jag mig av i sommarvärmen på vad som visade sig bli en 46km lång runda från centrala Linköping, med teknikturism på hög nivå.

Efter att ha svängt av från Brokindsleden strax söder om Sturefors väntar 2,5km grusväg med 55m stigning.
Den välunderhållna grusvägen leder fram till en gård som enligt kartan heter Vässentorp, vilket kanske är källan till fyrens namn. Strax bakom gårdens ladugård hittar man servicevägen upp till fyren.
Det verkar inte vara så värst mycket trafik på vägen upp på kullen. Med tanke på att asfaltsvägarna dominerade rundan hade jag tagit stadscykeln, inte terrängcykeln, så jag fick leda den sista biten upp till fyren medan jag aktade mig för brännässlorna.
Framme vid resans mål, fortfarande utan att ha träffat på några avspärrningar eller förbudsskyltar.
Eftersom fyren ligger uppe på en kulle har man bra utsikt över den Östgötska slätten. Hustaken och kyrktornet i Sturefors syns tydligt i nordost.
Antennen på kanten är antagligen till för att övervaka fyrens funktion. Den inre ringen med 50 små antenner visar att VSN är en doppler-VOR.
DME-antennen står lite för sig själv vid sidan om ringen av DVOR-antenner.
Det kan kännas tryggt att veta att fyren har nödkraft i form av en dieselgenerator.

Eftersom fyren står högt upp på en kulle utan skugga och det var en väldigt solig dag blev jag ganska varm av besöket. Det är dessutom ganska tråkigt att cykla tillbaka samma väg som man kom. Som tur är fortsätter grusvägen västerut, runt det norra hörnet av sjön Stora Rängen. Efter bara 6km cykelväg till, omväxlat med 500m ledande och bärande av cykeln på en skogsstig som såg större ut på kartan än i verkligheten, kom jag fram till Stafsäters gård för lokalproducerad glass och påfyllning av vattenflaskorna inför hemfärden.

Stafsäter är en naturlig rastplats för alla utflykter runt Stora Rängen.
Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *