Introduktion till MyWebLog

Som en del av er kanske har hört är ett nytt system påväg in till Linköpings Flygklubb (LFK). Styrelsen har i princip fattat beslut att köpa in det webbaserade boknings- och bokföringssystemet MyWebLog(MWL) till klubben.

För er som inte alls vet vad MWL är för något så är det ett webbaserat system för bokning och bokföring (loggning) av flygningar för flygklubbar och flygföreningar. Systemet är mycket vanligt i Sverige och används av över hundra flygklubbar i Sverige och övriga Norden.

Vi som jobbar med att införa MWL på LFK vill så klart att själva övergången ska gå så smidigt som möjligt för samtliga medlemmar och vi går därför ut med denna inledande information för att förbereda alla på vad som komma skall (mer information kommer också).

Många kanske undrar varför vi över huvud taget ska byta vårt system då det nuvarande till synes fungerar. Det finns flera olika anledningar till detta och vi ska försöka förklara de viktigaste i detta inlägg.

Om vi börjar med att analysera hur vårt nuvarande system fungerar så är det ju som bekant så att en medlem bokar en flygning i vårt bokningssystem på www.lfk.se. Efter avslutad flygning loggar sedan medlemmen flygningen i relevant flygdagbok samt loggar även flygningen i det så kallade dagbeskedet på klubben.

Detta system kanske till synes fungerar mycket bra för den enskilde medlemmen men faktum är att vår ”receptionist” Carina får väldigt mycket administrativt och byråkratiskt arbete att utföra för varje flygning.

Vid införandet av MWL kommer mycket av denna administrativa börda att försvinna vilket kommer att minska kostnaderna för LFK samt i förlängningen då potentiellt även flygpriset.
Vad kommer då införandet av MWL för dig som vanlig flygande medlem innebära för förändringar?
 •          Dagsbeskedet kommer att ersättas av MWL där du istället kommer logga din flygning på i princip samma sätt som du loggar den i flygdagboken.
 •          Bokningsavgiften á 20 kronor kommer att försvinna.
 •          Du som medlem kommer få en mycket bättre översikt över läget på ditt pilotkonto.
 •          Du som medlem kommer få en mycket bättre överblick över serviceläget på varje enskild maskin.

Detta är de förändringar du som medlem kommer komma i direktkontakt med efter införandet av MWL. De allra största förändringarna för klubben kommer du som medlem dock inte direkt att märka av. Dessa är dock egentligen den största vinsten med MWL och inkluderar bland annat:
 •          Drastisktminskat administrationsarbete.
 •          Väsentliga förbättringar för klubbens mekaniker.

Du som inte har varit i kontakt med MWL innan undrar kanske lite mer ingående exakt hur de nya procedurerna kommer att fungera. Nedan följer en steg för steg lista över exakt vilka saker du som medlem kommer att göra i samband med din flygning.
 1. Du ser till att ha satt in pengar på ditt pilotkonto på samma bankgironummer som tidigare men du kommer numera ange ett individuellt OCR-nummer vid inbetalning.
 2. Du bokar ett flygplan en viss tidpunkt i det gamla bokningssystemet på LFK.se.
 3. Du flyger sedan precis som vanligt.
 4. Nu kommer dock den stora skillnaden. Nu loggar du istället flygningen i MWL istället för i dagbeskedet som tidigare. Detta görs direkt efter avslutad flygning på klubben, förslagsvis på den dator som kommer stättas upp för ändamålet (se LFKs guide för mer info).
 5. Sedan loggar du sedan precis som vanligt flygningen i flygplanets loggbok. Då är det bara kopiera allt från MWL.

Du är sedan klar. Du kommer nu direkt att kunna se att pengarna för flygningen dragits från ditt pilotkonto på MWL.

Detta är i princip de steg du kommer gå igenom innan och efter varje flygning. Även om detta kanske inte verkar som några jätteförbättringar (även om det onekligen innebär förbättringar) för dig som medlem så tänk på att den störta vinsten är det avsevärt minskande administrationsarbetet som Carina får.

Tanken är även att under en inkörningsperiod på i nuläget en vecka köra båda systemen parallellt, de vill säga att man då får logga sin flygning både på det gamla sättet samt i MWL.
Vi som jobbar med MWL i LFK har även utarbetat en guide som steg för steg ska hjälpa varje medlem att komma igång. Denna guide kan du ladda hem här, du behöver en PDF-läsare för att kunna visa den. Vi rekommenderar verkligen varje medlem att läsa igenom denna guide innan idriftsättandet av MWL samt att ha den till hands första gången man loggar in i systemet (som endast bör göras efter idriftsättandet). Guiden kommer självklart även finnas till hands på klubben.

Slutligen vill vi även påminna om introduktionskvällen som kommer hållas den 29 maj på klubben. Detta vill du inte missa, det kommer bjudas på våfflor!

Hälsningar
Arbetsgruppen för MyWebLog genom Erik Bodin.

Bookmark the permalink.

4 Comments

 1. Inloggning fungerar ju redan nu, både på myweblog.se och via appen. Tyvärr ser jag att det redan finns felaktigheter i resedagböckerna där flygningar står bokförda på fel person (snarlika namn men olika pilotnummer).

  Ska bli bra med ett nytt system ifall det fungerar. Hade dock hoppats på att ha bokningen i samma system. Tyvärr går det inte att rapportera flygningar via appen utan bara kolla saldo och boka (utom i LFK).

 2. Det står i guiden att man inte kan logga in innan det tas i bruk för att man inte ska göra detta, just för att vi inte “byggt klart” allting ännu. Eftersom det ännu är ett tag kvar till systemet ska sättas igång sitter vi såklart inte och kopierar data från flygdagböckerna till MWL dag efter dag utan dessa kommer ju synkas först när det ska tas i bruk, därav felaktigheterna.

 3. Fixat, loggning är tills vidare låst för medlemmarna! 😉
  Informationen som lagts upp f n är som Erik skrev inte avsedd att användas annat än som test.

  Vad gäller bokningen så uppfyllde inte MWLs system de krav klubben hade. Kanske kan det ändras i framtiden.

  • Edit. : För att förtydliga, det går fortfarande bra att gå in på sitt konto och sätta sig in i hur det fungerar, men loggning av flygtid är tills vidare spärrat för medlemmar utanför styrelsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *