Nya miljöer, nya utmaningar

För lite mer än en vecka sedan flyttade vi våra PA-28:or till Norrköping. Tyvärr så har första veckan inneburit en hel del nya utmaningar.

Det började med att fartmätaren inte gav utslag på ett flygplan i samband med start. Når det inträffade på ytterligare en maskin samt att en tredje råkade ut för en avbruten antenn så började vi ana ugglor i mossen. Kunde det vara så illa att så att de utsatts för skada av någon utomstående? Vår tekniker hade semester förra veckan och vi hade därför svårt att inspektera vad som hänt.

Idag så skulle jag själv åka iväg med en PA-28:a och vid uppställning för start så upptäckte jag att fartmätaren visade 90 knop trots att jag ännu inte dragit på för start. Tredje kärran med pitotrörsproblem!

Bara att återvända till klubbhuset.

Som tur väl var så hade vår tekniker kommit på plats och börjat rengöra pitotrören. De fick demonteras och slangarna sugas rena. Sedan kontrollerades kalibreringen på fart och höjdmätarna. I nästa start så funkade allt som det skulle.

Vår huvudmisstänkta sabotör just nu är små insekter som kryper in i pitotrören. Det är ingen okänd företeelse. Dock så har vi aldrig varit med om denna omfattning tidigare. LFK:s PA-28:or har genom åren inte haft pitotrörsskydd eftersom vi inte har haft några större problem med vare sig fukt eller insekter i pitotrören. Detta trots att vi många gånger har stått uppställda på gräsfält och startat och landat på mer eller mindre bra banor. Nu har vi fått utfall på tre flygplan på mindre än en vecka.

Akutlösningen har blivit hemmatillverkade pitotrörsskydd i avvaktan på att vi kan beställa skydd som är anpassade till PA-28 pitotrör. Vi får se hur dessa fungerar.

En oro som finns nu är att medlemmarna som hyr flygplanen inte är vana vid att ta av och på skydden och därför missar det vid uppstart. Men det leder i praktiken inte till annat än det vi redan drabbats av, d.v.s. att man får avbryta starten och ta bort skyddet. Skulle man sätta på pitotrörsvärmen med skyddet på så kan det bli värre. De provisoriska skyddet har försetts med röda snören så att de skall vara lätta att se om de är borttagna eller inte.

Vi får dock fortsätta att hålla ögonen öppna. Bevisligen så innebär en ny miljö för våra flygplan nya utmaningar som vi inte är vana vid. Vikten av att göra en ordentlig kontroll av flygplanen före start visar sig nu när rutinerna inte längre fungerar som vanligt.

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Bilden på djuret du lagt upp är inget skadedjur. det är ett myrlejon och är en väldigt ovanlig gäst. den lever i sand och fångar små myror i små gropar som den gör. tror inte den gjort något illa hemma hos dig.

    • Björn Rystedt

      Tja, i ett pitotrör så är alla insekter att räkna som skadedjur. Maskrosor är fina att titta på längs med vägkanten. Inte lika så fina när de växer på ens gräsmatta. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *