Nu har skylten tagits ner

P1050488Idag började vi riva vår gamla trähangar. Lite vemodigt, men samtidigt så upptäckte vi att en hel del var i dåligt skick. Handen på hjärtat. Hade vi stannat kvar i vår nuvarande hangar så hade vi fått renovera inom närtid.

Vädret var inte det bästa. Gråmulet med duggregn. Men kanske ändå ett passande väder för denna uppgift. Det ska inte vara bra väder när man river 80 år av flyghistoria. Till och med gudarna gråter.

Precis som vid urstädningen av hangaren för ett par veckor sedan så dök det upp ett antal medlemmar med verktyg och bilar med släp. Stort tack till alla som ställer upp för klubben! Att medlemmarna gör grovjobbet med att montera ner hangaren gör att flytten kostar mindre än planerat och då får vi mer pengar över till flygplansanskaffning nästa år.

P1050476Dagen började med att tömma hangaren på flygplan. För sista gången så drog vi ut flygplanen ur hangaren och kämpade med att undvika att få dem att fara rakt fram nerför backen utanför hangaren. För att inte tala om alla svordomar då man försökt baxa upp flygplanen för backen en kall vinterdag med is och snö framför hangarporten. Den nya hangaren har ett fack för varje flygplan och det är helt platt utanför. Med andra ord så minskar risken för rangeringsskador och knäckta ryggar.

Vädret var för dåligt för flygning, så alla maskiner taxade i stället över till Norra Plattan där de fick varsin hangarplats. Från och med nu så kommer klubben att operera från den nya hangaren. Tankning sker fortfarande från den nuvarande plattan då våra nya tankar ännu inte är i drift. Markarbetet för det nya klubbhuset har påbörjats. Men det kommer inte att bli klart på denna sida nyåret. Fram tills dess så är det vårt nuvarande klubbhus som gäller. För att ha någonstans att värma upp sig på så har vi byggt en liten värmestuga i hangaren.

P1050491Sedan tog medlemmarna i med kraft och vilja. Skiftnycklar, skruvmejslar, sågar och bräckjärn började sakta men säker montera ner hangaren och delarna hamnade i ett antal containrar som ställts upp för att ta hand om allt som inte var rent trä.

 

Det kändes en smula ödsligt att gå omkring i hangaren efter att alla ytskikt tagits bort. Det är inte längre vår gamla hangar utan mer ett ödehus som sakta men säkert förfallit. Åren har hunnit ikapp vår trähangar.

P1050498Rivningen idag handlade framför allt om att demontera gipsväggar, ta bort isolering, rutor, installationsmaterial m.m. Det klarade vi av med bravur. För resten av arbetet krävs det bättre utrustning. På måndag får vi hjälp att demontera panna, rörledningar m.m. Om två veckor så börjar så själva rivningen av hangaren. Med tanke på de stor takbjälkarna som behövs det rejäla maskiner för det.

Men nu så kan vi ta det en smula lugnt fram tills början av nästa år då det börjar bli dags att planera flytten av klubbhuset. Passa på och flyg och testa vår nya hangar! Tanken är att det är upp till medlemmarna att anpassa hangaren till vår verksamhet.

P1050503Var gjorde vi av skyltarna, frågar sig kanske vän av ordning? Jo, de som hade koppling till vår flygklubb har vi sparat och plockat med till den nya hangaren där vi tänker sätt upp dem på lämpliga ställen så att vi kommer ihåg vår historia. Den gamla hangaren lämnar vi efter oss, men minnena tar vi med.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *